Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstečajna nagodba

Neki kažu da daje rezultate, a neki da ne - Linić kaže: Ostaje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremena mjera koja je trebala pomoći konsolidaciji poduzeća našla se na udaru kritika. Nagađalo se da joj je došao kraj, ali ministar Linić u petak je poručio da to nije istina.

Predstečajna nagodba uvedena je kao privremena mjera koja je u kriznim vremenina trebala pomoći konsolidaciji poduzeća. Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi na snagu je stupio 1. listopada 2012. godine, otkada je na noge osovio mnoge tvrtke. Međutim susretao se i s brojnim kritikama. Stručnjaci prema predstečajnoj nagodbi nisu bili blagonakloni. Poručili su da nije uspjela podignuti efikasnost poduzeća i da nije sigurno da će one koje su je sklopile nastaviti uspješno poslovati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera ''Fiktivni stečajevi'' Svi osumnjičeni koji su malverzacijama oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna pušteni da se brane sa slobode Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke Mmenadžment sakupio više od 900 tisuća kuna Velika donacija Podravke: ''Najmanje što kao pojedinci možemo napraviti u ovom trenutku''

U centru pozornosti predstečajna nagodba bila je više puta, poput slučaja kada je sudac Mislav Kolakušić odlučio stopirati predstečjanu nagodbu Dalekovoda, te zatražio ocjenu ustavnosti Zakona. Čitavom konceptu spašavanja posrnulih tvrki putem predstečajnih nagodbi prijetilo je rušenje. Ustavni sud ukinuo je Kolakušićevo rješenje.

Ustavni sud: Kolakušić nije ni smio podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti

Iz Dalekovoda su se žalili da im je sudac narušio ustavna prava, a na ročišu održanom na Trgovačkom sudu u Zagrebu 29. siječnja napokon je formalno sklopljena predstečajna nagodba društva Dalekovod d.d. sa vjerovnicima.

'Sklapanje nagodbe za Dalekovod znači novi početak. Želim se prije svega zahvaliti vjerovnicima na povjerenju koje su nam ukazali, Ministarstvu financija te Fini i Nagodbenom vijeću na pomoći u procesu predstečajne nagodbe, našem predstečajnom upravitelju Mladenu Janiški na strpljenju kao i svim našim radnicima što nikada nisu izgubili nadu u pozitivan ishod. Protekla godina bila je za nas duga godina, ali smo dokazali da se možemo nositi sa svim izazovima. Sada idemo dalje u dobivanje novih vrijednih poslova', rekao je Goran Brajdić, predsjednik Uprave Dalekovoda.

Tijekom 2013. godine predstečajnu nagodbu sklopile su 594 kompanije. Najviše je koristila malim poduzetnicima i obrtnicima. Svrha ovog dobrovoljnog postupka je uspostavljanje likvidnosti i solventnosti dužnika. Jedan od ciljeva je omogućiti vjerovnicima povoljnije uvjete namirenja dugova od onih koje bi ostvarili u slučaju pokretanja stečaja.

Sudbina tekstilnog diva

Predstečajna nagodba pokrenuta je prošle godine i nad nekadašnjim varaždinskom tekstilnim divom Varteksom. Iz tvrke su krajem siječnja obavijestili da su, između ostalog,  'zatvoreni postojeći krediti Varteksa prema Zagrebačkoj banci i HBOR-u, te je odobreno korištenje novog kredita Zagrebačke banke i HBOR-a u ukupnom iznosu EUR 10,9 milijuna. Prvo povlačenje sredstava iz odobrenog kredita je realizirano, iz čega će Varteks prioritetno podmiriti obveze prema svojim zaposlenicima'.

Ne zaobilazi ni sportske klubove

Prije manje od mjesec dana pokrenut je i postupka predstečajne nagodbe Košarkaškog kluba Split. Ukupne obveze kluba koji ide u predstečajnu nagodbu su 22,18 milijuna kuna, a brojka umanjena mjerama financijskog restrukturiranja trebala bi iznositi 13,31 milijun kuna.

Predstečajnu nagodbu prošle godine pokrenuta i za Dina Petrokemiju. Ona je uskoro zaustavljena na neodređeno vrijeme jer je žalbu uložila Zagrebačka banka.Visoki trgovački su tu je žalbu djelomično usvojio, pa je predmet završio na doradi. To ne znači propadanje nagodbe Također, Dina je ubrzo nakon pokretanja nagodbe postala dio stečajne mase kada je Dioki otišao u stečaj, s obzirom da je u cijelosti njezin vlasnik.

O sudbini Imunološkog zavoda danima se raspravljalo u javnosti i medijima. Trgovački sud u Zagrebu je 20. prosinca pokrenuo stečaj nad Imunološkim, a njegovu odluku poništio je Visoki trgovački sud. Radnici tvrtke koja je radila cjepiva za cijeli svijet živjeli su u strahu od burze. Od 14. siječnja do početka veljače bili su bez vodstvam a onda je odlučeno da se na čelo postavi Mario Meštrović, viši savjetnik Odjela za restrukturiranje industrije u Ministarstvu gospodarstva. Krajem prvog mjeseca ministar Vrdoljak najavio je da će se za Imunološki zavod pokrenuti predstečajna nagodba koja bi trebala otvoriti mogućnost izrade plana restrukturiranja.

Ministar radi razlike?

Predstečajna nagodba trebala bi pomoći i Europapress holdingu (EPH). Objavljen je prijedlog predstečajne nagodbe, a vjerovnici će svoje reći na ročištu krajem veljače.

O predstečajnoj nagodbi pričalo se i u slučaju Mirne Rovinj za koju je na kraju proglašen stečaj. Ministru Slavku Linići prigovaralo se da je medijskoj kući EPH oprostio osam milijuna kuna duga, što nije napravio za Mirnu. Obranio se rekavši kako je riječ o zaključcima nezadovoljnih strana i nekih medijskih komentara.

'Mnogima se daje mogućnost otpisivanja dugova. Ja se jako dobro sjećam početaka, kada smo donosili zakon. Tada su nas nezadovoljni s tim procesom optuživali da se to radi po metodi 'kadija ti sudi, kadija te tuži', što znači da će država gledati samo svoje interese. Danas su optužbe obrnute, da dajemo svojim prijateljima, ovome i onome. Ipak, opća je ocjena da je to ipak model koji smo počeli gurati, a koji dobrim dijelom guraju i neke druge europske zemlje, koji je dao određene rezultate u spašavanju radnih mjesta. Sve ostalo su nezadovoljnici koji nastoje blatiti ono što je novo. Ako ne stvaramo novo onda nas se optužuje, a ako stvaramo, onda se sve pretvara u mito i korupciju', poručio je Linić i za probleme Mirne i neuspjeh predstečajne nagodbe optužio upravu rovinjske tvrtke.

O ovoj mjeri i dalje će se pisati i raspravljati. U petak je ministar Slavko Linić opovrgnuo nagađanja da je došao kraj predstečajnoj nagodbi. (Agencija VLM/Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene