Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje dijaspore na čekanju

Predstavljene inicijative za promjene Ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred saborskim Odborom za Ustav predstavljene su brojne inicijative za promjene Ustava koje se ne vežu uz prijedlog ustavnih promjena koji pokušavaju uskladiti Vlada i oporba.

Svoje je inicijative predstavilo 20-tak predstavnika institucija i udruga te pojedinaca. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić tako je predložio da se Ustavom propiše opća nadležnost ombudsmana, kao opunomoćenika Sabora, za promicanje i zaštitu ljudskih prava. Zbog proširenja djelokruga nadležnosti pučkog pravobranitelja, predlaže i da u Ustavu stoji da pučki pravobranitelj, osim pred tijelima državne uprave i onih s javnim ovlastima, prava građana štiti i pred tijelima lokalne vlasti. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, u suradnji s katedrom za Obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, predlaže da ustavnom kategorijom postane i institut pravobranitelja za djecu. Jelavić traži i da značaj i položaj djece te njihova prava u Ustavu dobiju aktivnije značenje, kao i da se spolnim prijestupnicima na štetu djece 'trajno', a ne na 'određeno vrijeme' zabrani rad u institucijama u kojima borave djeca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješavanje u hodu DIP o organiziranju izbora u BiH: "Bit će logistički izazovno, puno je biračkih mjesta u školama koje taj dan - rade" Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Upozorivši na velike probleme u stambenoj politici i sve većim problemima građana u stjecanju stana, Zdenka Čuhnil je u ime saborskog Odbora za razvoj i obnovu predložila da se Ustavom propiše obveza države u 'izgradnji povoljnog okvira za stambeno zbrinjavanje građana'. Stručnjak za problematiku lokalne samouprave Juraj Hrženjak u Ustavu bi mijenjao pojam 'regionalna' u 'županijska samouprava', ističući da svaka od 20 hrvatskih županija ima svoju, županijsku samoupravu. Više nevladinih udruga zajedničkom inicijativom među inim predlažu da se Ustavom propiše sukob interesa kao situacija u kojoj su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom. Traže i da ustavnom kategorijom, u dijelu koji se odnosi na slobodu mišljenja, postane i pravo građana na pristup informacijama od tijela s javnim ovlastima, izuzev informacija koje zakon tretira kao tajne. Udruge predlažu i da Ustav jamči prava i slobode svih građana na spolnu orijentaciju, te da je država, uz obitelj, brak i izvanbračnu zajednicu, dužna štititi i istospolnu zajednicu.

Pitanje glasovanja dijaspore ostalo otvoreno

Po završetku sjednice, predsjednik Odbora Vladimir Šeks novinarima je izjavio da će Odbor sve danas predstavljene inicijative uputiti ovlaštenim predlagateljima za promjene Ustava - Vladi, petini saborskih zastupnika i predsjedniku Republike. 'O njima ovisi hoće li ih (inicijative) ugraditi u svoj prijedlog ustavnih promjena', rekao je Šeks. Upitan koliko se daleko odmaklo u usuglašavanju prijedloga promjena Ustava između Vlade i oporbe, Šeks je kazao da je i dalje ostalo otvoreno pitanje glasovanja dijaspore. Napomenuo je kako su otklonjeni prijedlozi da se biračko pravo hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske uredi dopisnim glasovanjem, međudržavnim ugovorom o dvojnom državljanstvu, te putem fiksnih kvota. Razmatra se, kazao je, na kojim mjestima i na koji način urediti glasovanje dijaspore. 'To je još u fazi finog usuglašavanja', rekao je Šeks. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene