Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Što nosim u torbi?"

Suzavac, bokser, elektrošoker - sve to nose da bi se osjećale sigurno: "Dobacivanja, dodirivanja, ponekad i seksualni napadi"

Aktualno Galerija Dunja Bonacci Skenderović, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama - 1 Dunja Bonacci Skenderović, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dunja Bonacci Skenderović, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama - 2 Dunja Bonacci Skenderović, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama: Ilustracija Nasilje nad ženama: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +1 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Suzavac, boxer, elektrošoker, odvijač samo su neki od predmeta koji žene svakodnevno nose u torbici kako bi se obranile ili osjećale sigurno. "Što nosim u torbi?", naziv je kampanje predstavljene na početku Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja, tijekom kojeg se žene poziva da anonimno objave što nose u torbi i svoja iskustva s uznemiravanjima.

Upravo su tramvaji pri vrhu mjesta na kojim su žene najčešće izložene uznemiravanju i to ujutro te od podne do 18 sati. Uz tramvaje, tu je cjelokupni javni prijevoz, taksi, potom ulice, trgovi i parkovi.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo o tome je razgovarao s konzultanticom za suzbijanje nasilja nad ženama Dunjom Bonacci Skenderović.

Na pitanje s čime su žene suočene u tramvajima, Bonacci Skenderović odgovara: "Najčešće s neželjenim dodirima, diranjima intimnih dijelova tijela, naguravanjima, čak i prikazivanjima nekih fotografija".

"Žene najčešće pokušaju izbjeći tu situaciju tako da se maknu od osobe koja ih uznemirava", dodaje.

Što se ulica tiče, Bonacci Skenderović kaže da se žene susreću sa svime. "Od dobacivanja, dodirivanja, ponekad i seksualnih napada", objasnila je.

Nastala aplikacija Safecity

Iz tog je razloga nastala aplikacija Safecity. "Mi smo preveli aplikaciju koja je nastala u Indiji prije desetak godina na hrvatski jezik tako da i u Hrvatskoj građani mogu prijaviti seksualno uznemiravanje", navodi Bonacci Skenderović.

Pročitajte i ovo Škarina žrtva - 2 Pozvala žene da prijave nasilje Žrtva Damira Škare za Dnevnik Nove TV: "Kad sam čula njegov glas, meni je doslovce pozlilo"

"Mogu prijaviti gdje, kada i što im se dogodilo, opisati događaj. Tako da prikupimo podatke o uličnom uznemiravanju i nasilju zato jer to žene najčešće ne prijavljuju", rekla je.

"To je nešto što im se događa dok idu na posao, u školu ili na tržnicu i onda samo žele to što prije zaboraviti, a zapravo je to jedno vrlo traumatično iskustvo", dodaje Bonacci Skenderović.

Do sada je zaprimljena 71 prijava, najviše ih je iz Zagreba. "Žene u Zagrebu imaju najčešću potrebu za prijavom, a i tu smo najviše oglašavali. Vjerujem da ćemo u sljedećim mjesecima doći do većeg broja prijava, to je i cilj kampanje", rekla je.

Pročitajte i ovo Vinko Viđak ZA DNEVNIK NOVE TV Otac djevojke koju je uhodio Fantom s Trešnjevke: "Zahvaljujem posebno odjelu za potrage, koji su odradili ogroman posao"

"Napravili smo i kampanju 'Što nosim u torbi?' gdje želimo osvijestiti da se žene neugodno osjećaju u javnim prostorima i zbog toga nose sa sobom suzavce, ključeve i ostalo kako bi im to dalo osjećaj sigurnosti. One to neće koristiti za napad, ali osjećaju sigurnost kad hodaju gradom", zaključila je Bonacci Skenderović.

Iz kampanje bi trebala proizaći i suradnja s policijom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene