Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju žene

Predstavljena kampanja protiv uličnog uznemiravanja žena "Što nosim u torbi?"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Žene se osjećaju nesigurno u javnom prostoru u Zagrebu, često su meta verbalnih ili fizičkih napada i zbog toga u torbama nose suzavce i neke oštrije predmete kako bi se obranile ili osjećale sigurno, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju kampanje "Što nosim u torbi?".

Kampanja  "Što nosim u torbi?" predstavljena je u Zagrebu na početku Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja. Tijekom kampanje pozivaju se žene koje imaju više od 18 godina da anonimno do kraja ovog mjeseca podijele svoje fotografije onoga što nose u torbi te svoje priče na internetskoj stranici www.sigurnamjesta.eu.

Potom će se napraviti izložba onih najzanimljivijih. Cilj je kampanje učiniti gradove sigurnijima od skrivenog uznemiravanja.

Kampanju "Što nosim u torbi?" potaknule su objave žena na društvenim mrežama o neugodnostima koje su doživjele u javnom prostoru, koji uključuje javni gradski prijevoz, taksi, ulice, trgove i parkove.

Konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, politologinja Dunja Bonacci Skenderović rekla je da su tijekom godine dana na aplikaciji Safecity prikupili 71 prijavu žena, većinom između 18 i 25 godina, koje su doživjele ulično uznemiravanje, a najčešće je riječ o dobacivanju, dovikivanju na ulici, ali ima i drugih oblika uznemiravanja.

Ono se najčešće događa tijekom jutra te između 12 i 18 sati, a javni gradski prijevoz te stajališta tramvaja i autobusa pokazali su se kao mjesta najvećeg broja uznemiravanja.

Kaže kako ne može reći je li ulično uznemiravanje u porastu jer do spomenute aplikacije o tome nisu mogli prikupiti sustavne podatke.

Na aplikaciji se mogu vidjeti mjesta u Zagrebu na kojima se ono događa, a prikupljaju se i podaci o vremenu te vrstama uličnog uznemiravanja kako bi se kvalitetno reagiralo.

Bonacci Skenderović kaže da je ideja za kampanju počela prije šest mjeseci kada je njezina prijateljica na Instagramu objavila da u prsluku za trčanje nosi šilo kako bi se osjećala sigurno.

Pročitajte i ovo Rambo Amadeus afera u srbiji Poznati pjevač o seksualnom uznemiravanju: "Neplanirano sam je pljesnuo po stražnjici"

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić rekla je da žene i svjesno i podsvjesno u svojim torbama nose ponešto što bi im moglo poslužiti u slučaju da ih netko uznemirava.

"Treba govoriti i o nasilju jer i uznemiravanje je nasilje u javnom prostoru", istaknula je Borić.

Kaže kako im je vrlo važno da Zagreb bude sigurno mjesto za sve, a posebice za žene jer najčešće se uznemiravanje i nasilje prema ženama događa upravo zato što one jesu žene. Najčešće su pritužbe da im se neprimjereno obraća, a gotovo da nema žene koja nije osjetila u javnom prijevozu "da se netko voli malo nasloniti ili prisloniti" i da je na kraju ženi neugodno vikati u tome tramvaju ili opaliti šamar dotičnome.

Pročitajte i ovo Rambo Amadeus Opomena nasilnicima Producentica progovorila o seksualnom napadu poznatog glazbenika: "Za mene je to traumatično i potresno..."

Strategija urbane sigurnosti

Borić je rekla kako je važno da se tijekom kampanje prepoznaju nesigurna mjesta u Zagrebu kako bi institucije zadužene za sigurnost ta mjesta učinile sigurnijima. Nedavno su, kaže, dobili prijave da se u jednom dijelu Maksimira "jedan gospodin voli izlagati ženama" pa bi na tom mjestu ne samo trebalo pojačati rasvjetu nego i pojačati policijsku ophodnju.

Pročitajte i ovo Vinko Viđak ZA DNEVNIK NOVE TV Otac djevojke koju je uhodio Fantom s Trešnjevke: "Zahvaljujem posebno odjelu za potrage, koji su odradili ogroman posao"

Napomenula je i da se u Gradu Zagrebu radi Strategija urbane sigurnosti, a na stanicama Grada objavljen je upitnik o sigurnosti u gradskim četvrtima.

Kampanja "Što nosim u torbi?" dio je globalnog projekta koji se provodi u više od deset zemalja u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene