Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema čekanja

Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..."

Predsjednik Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za 17. travnja, na datum koji pada u sredinu tjedna.

Parlamentarni izbori održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je predsjednik Zoran Milanović u petak, i tako iznenadio sve one koji su mislili da će možda kalkulirati i dati oporbenim strankama više vremena da konsolidiraju redove. 

Na predsjednikovu odluku da se izbori održe već za mjesec dana, i to u sredini tjedna, nije dugo trebalo čekati reakcije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

SDP je na platformi X poručio: "Tko čeka, dočeka!" sugerirajući da žele izbore što prije. Izvanrednu konferenciju za medije najavili su za poslijepodne u 15:30.

U Možemo! smatraju da je datum izbora dobar za oporbu. 

''Iznenađenje je datum usred tjedna. Situacija je zanimljiva, ali pozitivna jer će podići izlaznost na izbore, a to je ključno za pobjedu'', komentirala je za DNEVNIK.hr Sandra Benčić iz Možemo!.

 

Plenković: "Nama su svi datumi prihvatljivi"

Izbore je iz Osijeka komentirao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 

"Mi smo više puta rekli, nakon što smo najavili raspuštanje Sabora, da su nam svi datumi prihvatljivi. Nama je sve dobro, sve nam paše. Vidio sam da je određen datum, a HDZ i naši partneri spremni su na demokratski test. Malo je neobično što je u sredini tjedna, ali je sve u okviru zakona", rekao je.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja

"Milanović je spasio što se spasiti dalo od izbora"

Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik, oglasio se na društvenim mrežama, a on ima svoju teoriju zašto je dobro da su izbori u sredini tjedna. 

"1. Teško će HDZ dovlačiti razne autobuse na birališta u srijedu, 17. travnja. A ako i bude - to će se vidjeti jasnije nego ikada.

2. Milanović je ovakvom odlukom spasio što se spasiti dalo od izbora i kampanje za Europski parlament. Što nije mnogo, nažalost. Ali je bitno." 

 

"Datum koji najviše odgovara HDZ-u, kratka i ubojita kampanja"

Javila se i poznata tviterašica Jadranka Kosor, bivša premijerka, a ona smatra da ovaj datum najviše odgovara HDZ-u.  

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija 17. travnja Izborna srijeda bit će neradni dan: Doznajemo što to znači za zaposlene, hoće li raditi trgovine, škole, vrtići...

"Datum koji najviše odgovara AP-u. Kratka i ubojita kampanja. Davno je sve pripremljeno i zato se do zadnje sekunde nije znao datum raspuštanja Sabora. Ali kad je bal, nek’ je srijedom", napisala je Kosor. 

 

MOST: Ovo nikako ne može biti dobra vijest za HDZ

U Mostu smatraju da odluka o izborima 17. travnja nikako ne ide na ruku HDZ-u. 

"Povećanje izlaznosti, mogućnost da svi građani sudjeluju na izborima bez nekog drugog objašnjenja, znači ono što znači današnji dan. Sunčano je, budi se nada, počinje novi ciklus i budi se promjena. To nikako ne može biti dobra vijest za HDZ," rekla je saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije.  

Vjerujemo da će se pojaviti neki logistički problemi, dodala je.

"Važnije je da se svi zajedno probudimo i stavimo sve mehanizme na raspolaganje da povećamo izlaznost. Ja taj korak pozdravljam", rekla je. 

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

Kazala je da u kampanju ulaze spokojni i da se ne boji jer će trajati samo dva tjedna. 

"Radili smo četiri godine", istaknula je. 

Most će u 16 sati otkriti tko će im biti kandidat za premijera. 

 

"Građani, pošaljite Plenkovića i HDZ u povijest!"

Anka Mrak Taritaš, zastupnica GLAS-a, pozvala je građane da izađu na izbore. 

"Sad znamo i datum izbora, prvi put usred tjedna, ali taj je dan po zakonu neradni. Izađite svi u srijedu 17. 4. na izbore i pošaljite Plenkovića i HDZ u povijest!"

DP: "Milanović ko Milanović, mora biti originalan"

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, poručio je da Milanovićeva odluka ide na ruku ljevici, kojoj ovako pomaže da se ne raspadnu. 

''Upravo smo saznali da će se izbori održati u srijedu, 17. travnja 2024., prvi put u povijesti moderne Hrvatske, a vjerojatno i šire. Imali smo izbore u ponedjeljak 3. siječnja 2000. godine, ali Milanović ko Milanović, mora biti potpuno originalan. Mislim da je to napravio jer možemo vidjeti velike pomutnje na lijevoj strani te im ovako pomaže da se što prije okupe i da se ne raspadnu'', izjavio je Radić. 

''To je ujedno dan Oboljelih od hemofilije, a mi ćemo tog dana uvesti zdrav krvotok u Hrvatsku! Dragi građani, iziđite na izbore i pokažite da Hrvatska može zdravo disati i da ima nova zdrava krv u Hrvatskoj!'' poručili su iz Domovinskog pokreta. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 12 Počinje kampanja Poznati analitičar tvrdi da će izbori u srijedu najviše odgovarati jednoj stranci: "Milanović je opet uspio izazvati zbrku"

Dalija Orešković, saborska zastupnica Stranke s imenom i prezimenom, objavila je na platformi X: "Ajmo se pokrenuti da ovu zemlju pomaknemo prema naprijed, u sretnu i prosperitetnu državu za sve nove naraštaje!"

U post je ubacila i Lady Gagu i njezinu Bloody Mary. 

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita iz Centra, poručio je na društvenim mrežama: "Dragi građani, izdržite još samo 33 dana vlasti HDZ-a, a onda svi na izbore.
Ili HDZ ili Hrvatska!"

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, poručila je da su spremni za izbore. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene