Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon loše vijesti iz Slavonije

Predsjednik Udruge prerađivača i otkupljivača mlijeka pojasnio zašto se Meggle odlučio na gašenje mljekare: "Ti problemi vukli su se godinama"

Iz Slavonije je stigla vijest da Meggle grupa gasi proizvodnju u Osijeku do kraja godine, priopćili su to iz te mljekarske tvrtke. Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazano oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz Megglea.

Pročitajte i ovo Davor Adžić, proizvođač mlijeka NAJVEĆI KOOPERANT Šok u Slavoniji ne jenjava: Uz radnike Megglea upitna je i egzistencija 340 proizvođača mlijeka Zoran Milanović Novi udarac na gospodarstvo Milanović nakon najave zatvaranja Megglea: "Žao mi je ako tvornica zaustavlja proizvodnju, ali to je stvar Vlade"

No, navode da će odgovorno i socijalno osjetljivo osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima.

Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CRO MILK, čiji je član i Meggle - Dalibor Janda. Kako je rekao, posljednjih godina događaju se brojni problemi povezani uz otkup mlijeka.

"Ti problemi vukli su se godinama. Kada gledamo na situaciju na tržištu i što se sve događalo posljednjih godina, tu je situacija s Agrokorom, ali i koronavirus koja je pogodila ne samo mljekarski sektor Hrvatske nego i cijele Europe. Sigurno se zbog toga Meggle odlučio na ovakav potez", kazao je Janda i dodao kako se radi o jednoj vrsti upozorenja o tome u kakvim se poteškoćama nalazi mlječna industrija.

Konkurencija nelojalna

Navodi da je konkurencija na tržištu nelojalna. "Na tržište dolazi mlijeko upakirano - UHT mlijeko, po cijeni od 3,75. S druge strane to je, kad gledate troškove, vrlo blizu cijeni mlijeka u otkupu. To je udar na nas, a tu je, uz mlijeko i maslac - i veliki dio proizvoda. Europska unija povećala je proizvodnju mlijeka", rekao je Janda.

Navodi da će uskoro imati sastanak s predstavnicima ministarstava te da se nada kako druge mljekare neće pratiti sudbinu Megglea.

"Nadam se da će se tu još oko nekih stvari razgovarati, prvenstveno zbog proizvođača mlijeka. Njih je oko 340, koji su bili kooperanti, partneri Megglea. To je nekih 26.000 tona sirovog mlijeka koje nikako nije nikome u interesu da se izgubi", objasnio je Janda.

Slična situacija kao i kad je Belje zatvorio otkup mlijeka

Podsjeća da je slična situacija bila 2015. godine kad je tvrtka Belje zatvarala otkup mlijeka u središnjoj Hrvatskoj.

"Imali smo sad situaciju zbog koronavirusa, u jednom trenutku nismo ni jednu litru mlijeka ostavili na tržištu, sve je bilo otkupljeno i prerađeno. Ovdje želim napomenuti da je Hrvatska zadržala otkupne cijene mlijeka, mnoge države članice to nisu", istaknuo je Janda.

Navodi da je cijela mlijeka u Mađarskoj za lipanj bila 30 centi. "Kod nas je to ipak veća cijena", dodaje Janda i ističe da su se ovakve situacije, poput Megglea, uvijek uspjevale izbjeći. No, sada nije taj slučaj.

Janda kaže i kako se nada da ovaj posljednji potez iz Megglea neće smanjiti proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

"Uzevši podatke za lipanj, imamo pad otkupa mlijeka za 2 do 3 posto. Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka - neće biti", zaključio je Janda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene