Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog Turudića

''Izvanredna i neočekivana situacija'': Milanović traži sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

U dopisu koji je predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak poslao predsjedniku Vlade stoji: ''Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe - a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati - na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.''

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića

''Prema članku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja – kao predsjednici Vlade i Republike – ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku'', napisao je Milanović.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

Jutarnji list objavio je detalje iz stotinjak poruka s WhatsAppa suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (prije Rimac) optužene za korupciju, koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020.

Zoran Milanović Ivan Turudić Foto: Damjan Tadic/Cropix

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić pokazuje da su do njezina uhićenja u svibnju 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu, čiji je Turudić bio predsjednik.

Zoran Milanović Josipa Pleslić pred Županijskim sudom u Zagrebu Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Pročitajte i ovo Predrag Štromar oj radosti Štromar: "I meni je Josipa Rimac pisala 'srce moje, dušo moja, samo me ti možeš smiriti', a kad je supruga vidjela poruke..."

Turudić je u nedjelju u Dnevniku Nove TV odbacio sve optužbe. Ponovio je da je s bivšom kninskom gradonačelnicom dobar poznanik i poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a. Sabor bi u srijedu trebao glasati o novom glavnom državnom odvjetniku.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene