Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović danas je obišao vojarnu Pukovnik Marko Živković" na Plesu kako bi se uvjerio u stanje remonta te spremnost pristiglih MiG-ova.


Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović posjetio je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Vezani članci Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Zid šutnje oko novog vojnog nebodera u Zagrebu, arhitektonskog čuda koje i godinu dana od svečanog otvorenja - zjapi prazno Svijeća Preminuo Miljenko Mića Lasić, general HV-a i HVO-a

Predsjednik Josipović, u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera RH generala zbora Drage Lovrića te zapovjednika HRZ i PZO-a general bojnika Dražena Šćurija, obišao će Eskadrilu borbenih aviona gdje se upoznati s tijekom remonta zrakoplova MiG-21.

Hrvatska je trenutno na 9 MiG-ova od kojih je 5 testirano i spremno za uporabu, njih četiri čeka testiranje, a još tri se nalaze na remontu u ukrajinskoj Odessi. Trebali bi biti kompletirani do kraja godine.

Zrakoplovstvo puca po šavovima

U ponedjeljak se održava sjednica Vijeća za obranu, za očekivati je bilo da nitko neće govoriti o odgovornosti za pad MiG-a 5. kolovoza. Do tada će Povjerenstvo izvijestiti Vijeće o nalazima istrage te će se saznati što se točno dogodilo.

Predsjednik je ponovio kako do 2016. godine treba donijeti odluku o tome što će se dogoditi sa hrvatskim zrakoplovstvom te da on osobno želi da se obrana hrvatskog zračnog prostora ostane u našim rukama, samo je pitanje u kojoj varijanti.

Ministar obrane Ante Kotromanović smatra kako je veliki problem hrvatskog ratnog zrakoplovstva činjenica da piloti imaju premalo sati leta.

Dodajmo još i da se u hangaru na plesu još uvijek na popravku nalazi čuveni MiG oznake 134 koji se brigadiru Ivanu Selaku ugasio na 13.000 metara visine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook