Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crna bi Gora morala postići s Hrvatskom nagodbu kojom bi je obeštetila za svoj udio u ratu devedesetih, rekao je predsjednik crnogorskoga parlamenta Ranko Krivokapić .


"Trebali bismo postići nagodbu koja neće biti financijski neizdrživa za Crnu Goru, a koja će dati moralnu i materijalnu satisfakciju dubrovačkome području", rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u intervjuu za Vjesnik od petka.

Vezani članci Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Zavidni rezultati kod susjeda: Od početka godine smanjili broj aktivnih slučajeva COVID-a za 10 puta Slika nije dostupna Crna Gora ne očekuje tužbu Hrvatske

Prema njegovim riječima, Crna Gora nije donosila političke odluke u "tom prljavome ratu", ali je "bila upotrebljena na razne načine".

Krivokapić je spomenuo i "moralnu odgovornost".

"Prilikom posjeta premijera Sanadera, razgovarali smo o zatvaranju vrlo bolnih rana za Hrvatsku, ali i za Crnu Goru jer ju se tereti za moralnu odgovornost", rekao je.

Hrvatski je premijer u prvoj polovici siječnja boravio u Crnoj Gori kao prvi premijer koji je došao u službeni posjet Crnoj Gori otkako je neovisna.

Tada je rekao da se prošlost ne može zaboraviti te da su
distanciranjem i isprikama crnogorske strane prošlih godina za napad na Dubrovnik i agresiju na Hrvatsku stvorene pretpostavke za uspostavu dobrih odnosa.

Ivo Sanader i crnogorski premijer Željko Šturanović razgovarali su tada u Podgorici o bilateralnim pitanjima, kao i o uspostavi trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Hrvatski je premijer pozdravio suradnju hrvatskog Državnog
odvjetništva i crnogorskog tužiteljstva radi procesuiranja
osumnjičenih za ratne zločine i iskazao puno povjerenje radu
hrvatskoga i crnogorskog pravosuđa.

Crna Gora "u potpunosti surađuje s Haškim sudom. (...) Dogovoreno je da crnogorskim građanima osumnjičenima za ratne zločine u Hrvatskoj sudi crnogorsko pravosuđe", rekao je predsjednik crnogorske Skupštine Krivokapić za Vjesnik i dodao: "Naravno, u sudske procese bit će uključen nadzor hrvatske javnosti".