Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac počeo stizati

Predsjednički kandidati već su dobili sedmeroznamenkaste iznose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki uzvanici i prijatelji HDZ-a sinoć su na donatorskoj večeri skupili nešto više od milijun kuna za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. I ostali kandidati spremno čekaju donacije koje im se smiju uplaćivati samo na poseban račun. Kandidati u kampanji ne smiju potrošiti više od 8 milijuna kuna.

Na donatorskoj večeri HDZ-a uzvanici iz svijeta politike, biznisa i sporta. Njih 530 potpisalo je donatorske ugovore i dobilo mjesto na večeri koja je stajala oko 215 kuna po osobi. Neki su dali i pod 10 tisuća kuna. Prikupljeno je milijun i 100 tisuća kuna, a uplate još pristižu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima? Ilustracija Parlamentarni izbori Objavljeno koliko se može potrošiti za promidžbu kandidata na izborima

Milan Kujundžić donacije prima, ali donatorske večere nisu njegov stil. 'Donacijske večere da smo u Americi je nešto normalno, u Hrvatskoj opet je to jedan od oblika prikupljanja novca i legalizacije na čudnovat način', rekao je Kujundžić.

Stožer Ive Josipovića pripremio je stroga pravila i upute o donacijama kako ne bi bilo pogrešaka. 'Svaka uplata mora imati točnu adresu, točan OIB, bez obzira da li se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi', Tamara Mazal Obradović, šefica Izbornog stožera Ive Josipovića.

Na kampanju kandidati ne smiju potrošiti više od 8 milijuna kuna. 'Normalno idemo do maksimuma, ali to ne znači da ćemo potrošiti maksimum jer kao što sam rekla želimo biti skromni i potrošiti što je moguće manje u skladu s gospodarskim stanjem u Hrvatskoj', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Lov na glasove: Evo kome bi se mogli prikloniti glasači kandidata koji su odustali

'Ovisi da li govorimo o prvom ili drugom krugu, ono što je naša apsolutna obveza da se tih limita držimo. Nastojat ćemo potrošiti manje', dodala je Obradović Mazal.

'Na kampanju ćemo potrošiti koliko budemo imali a donacija pomalo pristižu tako da računamo negdje oko milijun kuna da ćemo potrošiti', kazao je Kujundžić.

Najmlađi kandidat Ivan Vilibor Sinčić planira potrošiti najmanje - oko 50 tisuća kuna.

Sve donacije vezane uz kampanju moraju biti uplaćene putem posebnog računa. Svaki donator mora biti objavljen imenom i prezimenom u financijskom izvješću.

Državno izborno povjerenstvo nadležno je za nadzor financiranja kampanja. Činjenica da su samo četiri kandidata ide im u prilog da što temeljitije obave taj posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene