Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ljudi na Pantovčaku

Iz Ureda predsjednice otkrili tko će na mjestu savjetnika naslijediti Matu Radeljića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je dvojicu novih savjetnika.

Mjesto savjetnika za analitiku i unutarnju politiku, s kojega je 21. prosinca 2018. razriješen Mate Radeljić, predsjednica je podijelila na Vladimira Lončarevića i Mirjanu Hrgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije oporbe i ministara Vučić: "Tražio sam od Grabar-Kitarović da ne koristi termin velikosrpska agresija, ali i ona je od mene tražila..." Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) 200 e-mailova Objavljena privatna prepiska Predsjednice i bivšeg savjetnika: ''Joj, Mate, jesmo li trebali to napraviti?'', Pantovčak bez komentara

Zrinko Petener novi je predsjedničin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, koji je na to mjesto imenovan umjesto Vlade Galića.

"Na temelju odredbe članka 106. Ustava Republike Hrvatske te članka 4. Odluke o Uredu predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o imenovanju dr. sc. Vladimira Lončarevića savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za analitiku i unutarnju politiku i Odluku o imenovanju dr. sc. Zrinka Petenera savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost", stoji u priopćenju s Pantovčaka. 

Radeljić tvrdio da mu je prijetila SOA

Podsjetimo, bivši savjetnik Predsjednice Republike Mate Radeljić, nakon što je smijenjen s te dužnosti, obratio se priopćenjem za javnost u kojem je među ostalim naveo kako mu je zaposlenik SOA-e prijetio zalijetanjem automobilom u njega bude li radio protiv Predsjednice nakon što ode iz njezina Ureda.

Njegove navode demantirali su iz SOA-e te su naglasili da "SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom RH, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost". Ured predsjednice najoštrije je odbacio tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak da podnese ostavku.

Radeljić se oglasio i nakon što se Predsjednica ispričala zbog pozdrava "Za dom spremni", za koji je rekla da je stari hrvatski pozdrav, rekavši da su joj tako rekli njezini savjetnici.

"Meni je žao što je Predsjednica na neki način degradirala sebe kao instituciju. Svaljivati neki svoj javno izrečeni stav na savjetnika, na kojeg god da je mislila, nije korektno. Time automatski omalovaža sebe kao instituciju jer ispada da je bila nečija marioneta kojoj su drugi govorili što da kaže, a ona je to bez pogovora izvršavala", komentirao je Radeljić za DNEVNIK.hr.

Također je rekao i da je nakon posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Predsjednica od njega tražila da se više ne koriste termini "velikosrpska agresija" i "genocid u Srebrenici".

"Dala mi je uputu da se ubuduće ti termini ne koriste. Ja sam ih unatoč tome pokušao ubaciti u govore, ali ona je to uredno izbacivala", rekao je Radeljić.

Iz Ureda predsjednice te su optužbe demantirali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene