Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u dva slučaja

Povjerenstvo odlučilo: Neće se pokrenuti postupci o sukobu interesa protiv Predsjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom su redu sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predmeti predsjednice Grabar-Kitarović, Tihomira Jakovine, Siniše Hajdaša Dončića, Ivana Kovačića...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas odlučilo je kako neće pokrenuti postupke u dva predmeta vezana uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) povjerenstvo istražuje slučaj Nakon afere s popustom u Poliklinici: Je li se Predsjednica trebala odreći popusta? Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) nije za sve isto Pokušali smo se naručiti na preventivni pregled poput Predsjednice: Pogledajte kakav je cjenik i popust za ''obične građane''

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako se u pojedinim medijima navodila odluka Predsjednice o pomilovanju Danka Seitera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala.

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom "Hanžel". Vlasnik obrta Hanžel je Nikola Hanžel, koji je poznat po podatku da je njegova druga tvrtka "Lana karlovačka tiskara" donirala 197.565 kuna kampanji Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

Slučaj pomilovanja: Predlaže se nepokretanje postupka

"Nužno je uvažavati stajalište Ustavnog suda iz ožujka 2011. godine. Sud obrazlaže kako javna dostupnost informacija o pomilovanim osobama ima legitiman cilj. RH je demokratska država i u njoj nije dopušten akt bilo kakve samovolje pa sud ističe kako je nužno da uvid u popis pomilovane osobe bude javno dostupan", kazala je Orešković.

Orešković je kazala kako je uvidom o odluku o pomilovanju utvrđeno da se Danku Seiteru izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenila uvjetnom osudom.

"U medijima je objavljen podatak da je predsjednica prije odluke o pomilovanju posjetila tvrtku "Lana karlovačka tiskara" te se fotografirala s njim, iz čega zaključujem da je dužnosnica znala da je Hanžel direktor tvrtke koji je najveći pojedinačni donator njezine kampanje. Sporno je je li predsjednica vodila brigu o podacima koji su joj bili dostupni", kazala je Orešković.

Predsjednica Povjerenstva kazala je kako takva situacija može narušiti povjerenje građana u institucije.

"Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljena, predlažem da se postupak ne pokrene", kazala je Orešković.

Prijedlog o nepokretanju postupka naknadno je potvrđen.

Predlaže se nepokretanje postupka zbog rođendanske proslave

Povjerenstvo je potom prešlo na odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog prijave vezane uz njezinu rođendansku proslavu koju je navodno organizirao Zdravko Mamić.

U prijavi se navodi kako državni dužnosnik ne smije zadržati poklon veći od 500 kuna, a pritom se poklonom smatraju i usluge. U prijavi se navodi i kako je Predsjednica Mamića u medijima okaraktezirala kao poznanika kojeg povremeno susreće na društvenim događanjima te je za svoj rođendan bila u Bruxellesu.

U prijavi piše i kako pojedini mediji tvrde da se proslava nije održala na sam rođendan, već kasnije.

"Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njezinu stožeru nastala ideja o večeri. Kazao je kako su 'se proveselili i više se nisu vidjeli'. Iz Mamićeve izjave nije razvidno kada je proslava održana", kazala je članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić.

Rekla je kako Povjerenstvo od MUP-a nije dobilo sve potrebne informacije o vremenu i mjestu proslave rođendana jer se MUP pozvao na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe. MUP je odbio naknadni zahtjev Povjerenstva za deklasifikacijom tih podataka.

"Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost podataka pa predlažem da se postupak ne pokrene", kazala je Lukačević-Grgić.

Prijedlog o nepokretanju postupka naknadno je potvrđen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene