Obavijesti Video Pretražite Navigacija
liječnik o kojem priča cijela hrvatska

Predsjednica KoHOM-a o slučaju iz Obrovca: ''HZZO je mogao možda reagirati ranije, a ne čekati da liječnik padne na samo 400 pacijenata''

Vikica Krolo (Foto: Dnevnik.hr)
Vikica Krolo (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vikica Krolo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Prekršen je zakon kada je u pitanju rad bez licencirane medicinske sestre u ordinaciji, kažu iz redova liječnika obiteljske medicine o slučaju iz Obrovca o kojem priča cijela Hrvatska.

Za Dnevnik Nove TV o ordinaciji liječnika Gorana Jusupa govorila je Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 2 Slučaj otkrilo Provjereno Liječnička komora oglasila se o slučaju iz Obrovca, pogledajte što su poručili (i na koga su prebacili lopticu) Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 2 Večeras u provjerenom u 22:35 Provjereno razriješilo šokantnu priču: Nakon objave ove snimke raskinut ugovor s liječnikom iz Obrovca

Jesu li ovdje prekršeni neki zakoni i koji?

Prekršen je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju na temelju kojeg mi ugovaramo rad s našim pacijentima i HZZZO-om. Taj rad se ugovara kao tim, znači liječnik i medicinska sestra zajedno.

Što je s uvjetima rada u ordinaciji? Pacijenti su se žalili na neurednost. Imaju li tu kakva pravila ili zakonske odredbe kako treba izgledati ordinacija?

Svakako. Postoji pravilnik o tome kako ordinacije trebaju izgledati. Međutim, što se tiče same urednosti, to vjerojatno potpada pod sanitarnu inspekciju.

Što je s pravima pacijenata? Može li se ovdje govoriti o kršenju prava pacijenata i što bi dr. Jusup trebao napraviti da bi se moglo govoriti o kršenju prava pacijenata?

Gledajte, u kršenju prava pacijenata trebala bi učiniti neku veću liječničku pogrešku da bismo razgovarali o tome. Ovdje, koliko ja znam, nitko još nije prijavio da je liječnik napravio nekakvu težu liječničku pogrešku. Primjerice, da ugrozi život pacijenta kojeg liječi.

Tko je trebao to kontrolirati?

Prvenstveno, u ovom slučaju rad liječnika, posebno koncesionara, treba kontrolirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji to treba raditi redovno temeljem mjesečnih izvještaja. Možda je trebalo već tada uočiti da se nešto neobično događa u takvoj ordinaciji, a nakon toga postoji i Ministarstvo zdravstva. Međutim, obično treba ipak prijaviti da se nešto događa da se nešto događa da bi ministarstvo poslalo svoju inspekciju.

Znači li to da je HZZZO zakazao?

Teško je reći, ali vjerojatno je mogao možda postupiti nešto ranije nego sada, odnosno ne čekati da liječnik dođe na samo 400 pacijenata jer je očito da se tu nešto događa.

Doktoru Jsupu otkazan je ugovor, njegova ordinacija više ne može raditi, no i dalje mu ostaje licencija. Znači li to da i dalje može liječiti ljude?

Istina. On ako ima licenciju, a da bi ju izgubio mora stvarno po pravilniku Komore napraviti neki težak prijestup.

On može raditi u nekoj drugoj ordinaciji na zamjenama, može otvoriti privatnu ordinaciju. Što bi liječnik trebao učniti da mu se trajno oduzme licencija?

Po Pravilniku HKL-a postoji Etičko povjerenstvo i časni sud koji tek na temelju neke značajne pogreške mogu donijeti takvu odluku. To je svakako ugrožavanje života pacijenata nekakvim propustom ili nesavjesnim liječenjem.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene