Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRODNEVNI POSJET

Predsjednica Grabar-Kitarović u Bukureštu: Ovo su glavne teme razgovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u ponedjeljak u Bukurešt gdje će se poslijepodne sastati s domaćinom rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom na početku sadržajnog trodnevnog službenog posjeta Rumunjskoj.

Posjet hrvatske predsjednice podudara se s 25. obljetnicom uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, a osim razgovora s Iohannisom i drugim visokim rumunjskim političkim i vjerskim dužnosnicima, Kolinda Grabar-Kitarović održat će predavanje na Bukureštanskom sveučilištu, sudjelovati na gospodarskom forumu te posjetiti malu hrvatsku zajednicu na zapadu zemlje.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Ivana Petrović iz Bukurešta o sastanku Inicijative triju mora (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa triju mora Analiza Ivane Petrović: ''Hrvatska će imati koristi ako bude imala strategiju i mudrosti''

Susret s Klausom Iohannisom ipak je svojevrsni vrhunac posjeta, a kako se doznaje u Uredu Predsjednice, glavne teme razgovora u predsjedničkoj palači Cotroceni u Bukureštu bit će jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dviju zemalja, Inicijativa triju mora, te druga pitanja poput ulaska obiju zemalja u Schengen i članstva u OECD-u.

Za utorak je predviđeno održavanje gospodarskog foruma na kojemu će se hrvatskim i rumunjskim gospodarstvenicima obratiti dvoje predsjednika.

Na forumu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović, a u njemu, između ostalih, sudjeluju AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. Cilj je foruma jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje robne razmjene te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

Predsjednica Grabar-Kitarović program posjeta u utorak nastavlja sastankom s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom, a nakon toga odlazi na Bukureštansko sveučilište gdje će održati predavanje pod naslovom "Doprinos Hrvatske konsolidaciji Europe" te sastati se sa studentima hrvatskog jezika.

Radni dio posjeta u utorak hrvatska predsjednica završava sastancima s predsjednicima gornjeg i donjeg doma rumunjskog parlamenta, predsjednikom Senata Calinom Popescuom-Tariceanuom i predsjednikom Zastupničkog doma Liviuom Dragneom. Nakon toga Grabar-Kitarović putuje u Temišvar, gdje će u srijedu održati predavanje na početku akademske godine na Zapadnom sveučilištu. Istoga dana predsjednica će posjetiti mjesta Karaševo, Klokotić i Lupak u kojima će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene