Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnici stranaka na Pantovčaku

Most: ''Ukazali smo predsjednici na problem nedostatka najvažnijih ministara''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, na temelju članka 94. stavka 2. Ustava RH, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Što znamo:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon razgovora sa strankama Predsjednica: ''Nisam stekla dojam da postoji dovoljan broj glasova potreban za izglasavanje nepovjerenja Vladi'' Slika nije dostupna Na putu u Austriju Andrej Plenković u petak ne ide na razgovor kod predsjednice

- U 8:30 sati počeli su razgovori Predsjednice sa saborskim zastupnicima zbog političke krize u zemlji.

- Predstavnici Mosta nisu došli na razgovor u predviđenom terminu, svi Mostovci su u Saboru na raspravi o izboru novog Predsjednika Sabora.

- Na razgovor nisu došli ni predstavnici HDZ-a.

- Za sada su se za nepodržavanje HDZ-ovog slaganja većine u Saboru izjasnili Ivan Lovrinović, zastupnici IDS-a, HSS-a, Živog zida i SDP

- Goran Aleksić iz SNAGA-e jedini je predložio formiranje Vlade nacionalnog jedinstva koja bi bila sastavljena od HDZ-a i SDP-a.

- Silvano Hrelja (HSU) rekao je da je Predsjednicu obavijestio da ima informacije da postoji nova parlamentarna većina.

- SDP nakon razgovora kod predsjednice izvijestio da neće biti u Saboru tijekom glasovanja za Gordana Jandrokovića.

- Most ukazao na nedostatak ministara u četiri najvažnija ministarstva

16:42 - ''Razgovarali smo s predsjednicom i iznijeli stavove Mosta i naš temeljni stav da jesmo za prijevremene parlamentarne izbore, jer smatramo da bi to bilo najbolje rješenje, jer smatramo da ne postoji većina u Saboru. Hitni parlamentarni izbori prije ljetne stranke bili bi najbolje rješenje da  Vlada dobije legitimitet'', rekao je Robert Podolnjak.

U ime Mosta naglasili su i kako uoči turističke sezone Hrvatska nema četiri jako važna ministra, te tvrde kako je i predsjednica iskazala svoju zabrinutost, rekao je Marko Sladoljev u ime Mosta.

Na novinarsko pitanje jesu li predsjednici donijeli dokaz o tome da ne postoji većina u Hrvatskom Saboru, Podolnjak je ponovio kako je to mišljenje Mosta, te kako vjeruju da bi to ima li ili nema Vlada većinu u Saboru pokazalo izglasavanje novih ministara.

16:34 - Kako doznajemo HDZ će obaviti telefonski razgovor kod predsjednice. 

14:33 - Nakon više od pola sata koliko su razgovarali s Predsjednicom Bernardić i Ostojić stali su pred novinare. Informirao je, kaže Bernardić, Predsjednicu o političkoj krizi u Hrvatskoj. ''U ovoj situaciju nemamo stabilnu većinu, nemamo parlamentarnu većinu i nemamo funkcionalnu Vladu. Četiri ministra nisu imenovana, pred turističku sezonu ne smijemo ostati bez ministra unutarnjih poslova. Ne daj Bog da se nešto dogodi bilo kojem našem sugrađaninu ili turistu, situacija u Hrvatskoj bi bila teška i dramatična'', rekao je Bernardić te izvijestio da će SDP napustiti sabornicu kada bude glasovanje o predsjedniku Sabora.

14:09 - Nakon informacije o tome da HDZ ima većinu potpisa za Jandrokovića, i Mostovci i HDZ-ovci ostali su u Saboru i nisu došli na razgovor na Pantovčak. Bilo je predviđeno da Most na razgovor dođe u 13:45 sati, a HDZ u 14:15.

13:48 - Na razgovor s Predsjednicom stigli su Davor Bernardić i Rajko Ostojić kao predstavnici SDP-a.

13:34 - Na razgovoru kod Predsjednice bili su u predstavnici Živog zida Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić.

''Izrazio sam svoje žaljenje da opet imamo krizu u godinu dana. Nema nikakvih reformi ni reorganizacije društva. U Živom zidu ostajemo dosljedni. Nećemo glasati niti za jednog kandidata iz redova HDZ-a ili SDP-a, niti ćemo sudjelovati u preslagivanjima'', rekao je Sinčić.

Upitan da prokomentira to što je zastupnik Škibola dao potpis za Jandrokovića kao Predsjednika Sabora , kaže da se trenutačnom političkom krizom otvorio prostor za veliku političku korupciju.

Na pitanje ima li kakve dokaze da se kupovanje uistinu i odigralo kazao je: ''Imam samo sumnje u to da je bilo koruptivnih aktivnosti''

''Najpoštenije bi u ovoj situaciji bilo bi izaći na izbore'', kazao je Sinčić.

13:18 - Krešo Beljak rekao je da je HSS dio opozicije i da će tako ostati do sljedećih parlamentarnih izbora. Prijevremeni parlamentarni izbori, ako će se održavati, moraju se, kaže, održavati u razumnim rokovima, a ne istodobno kada i drugi krug lokalnih izbora.

13:15 - Giovanni Sponza rekao je da IDS neće biti dio HDZ-ove parlamentarne većine. ''IDS nikada nije podržao desne Vlade, stoga je naš stav vrlo jasan. IDS nikada nije bio niti neće biti dio HDZ-ove parlamentarne većine'', kazao je nakon razgovora s Predsjednicom.

13:02 - ''Neću podržati preslagivanje'', rekao je Ivan Lovrinović, dok njegov stranački kolega Ivica Mišić ima suprotan stav. ''Ako bi došlo do sloma Agrokora, tisuće bi ljudi bilo na ulicama, i onda bih postavio pitanje kako to riješiti. Treba pokušati dići državu i da zapošljavanja idu. Ne smijemo to rušiti'', kazao je Lovrinović.

12:53 - Kažimir Varda iz SMSH-a rekao je da Plenkoviću daje punu podršku i nada se da će uspjeti formirati većinu u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sa 76 glasova ZA izabran Gordan Jandroković Novi predsjednik Sabora obratio se zastupnicima i raspustio sjednicu 12:46 - Silvano Hrelja iz HSU-a je Predsjednici, kaže, rekao da ima informacije da postoji nova parlamentarna većina, ''da bi novi izbori donijeli još više avanturista u politički život Hrvatske, te da treba imati strpljenja kako bi se iskristalizirala parlamentarna većina. Najgore je vući ishitrene postupke. Treba biti suzdržan i mudar. Ona mi je rekla da se većina sudionika u razgovoru s njom se izjasnila da izbori ne bi bili dobro rješenje''.

''Danas ću biti suzdržan, jer niti sam dao potpis za smjenu Petrova niti za izbor predsjednika Sabora, neka se to rješi većinom koja je sada u Saboru'', rekao je Hrelja.

9:48 - Vladimir Bilek rekao je također da nacionalne manjine nisu za izbore. ''To bi Hrvatsku koštalo puno više nego isključivi novac koliko koštaju izbori, već i odlaganje projekata . Ukoliko do izbora dođe, na njih smo spremni'', rekao je Bilek.

9:37 - Zastupnici SDSS-a kazali su da su razgovarali prethodnih dana s premijerom. ''Nije nam nuđeno niti smo o tome razgovarali. Centralno pitanje je kako očuvati stabilnost Vlade i političkog sustava, kako očuvati ekonomsku stabilnost zemlje'', rekao je Milorad Pupovac.

''Više od dvije trećine zastupnika ne želi na nove izbore'', rekao je te dodao da je to zato što znaju da omjer snaga ne bi bio drugačiji.

''Imate situaciju da tako nešto birate, a vi mene pitate hoću li s UDBA-om ili hudbom'', zaključuje Pupovac, nakon što je upitan o jučerašnjem glasovanju pri čemu su ideološki suprotstavljeni zastupnici kao što su on i Glasnović i Esih, glasovali isto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biografija Tko je Željko Glasnović, jedini zastupnik koji danas nije glasovao 9:25 - Nezavisni Željko Glasnović rekao je da je ovo složena situacija te da je on kolateralna žrtva za prijevremene izbore. ''Situacija je gora nego '92. Vi ovdje izgledate kao streljački vod'', rekao je Glasnović novinarima.

Stav oko preslagivanja nije još zauzeo, ali otkriva da neke uvjete oko toga kome će dati glas – ima.

9:19 - Goran Aleksić iz SNAGA-e je Predsjednici rekao da SDP i HDZ trebaju formirati Vladu nacionalnog jedinstva. ''Formiranje vlasti s pojedincima koji dolaze iz manjih stranaka stvorit će novu krizu za nekoliko mjeseci'', izjasnio se Aleksić.

Ne podržava, kaže, preslagivanje. ''Možda bih podržao preslagivanje opozicije'', rekao je.

9:15 - Darinko Dumbović iz Reformista rekao je predsjednici da nisu prihvatljivi novi izbori te da podržava formiranje buduće Vlade.

9:11 - I nezavisni zastupnik Marin Škibola izjasnio se da nije za izbore. ''Nikome nije do novih izbora, mislim da to nije dobro za građane. Smatram da će se na kraju dogovoriti svi politički faktori'', rekao je Škibola te dodao da bi podržao i manjinsku Vladu.

9:08 - Na razgovor kod predsjednice stigli su predstavnici nacionalnih manjina.

8:59 - Nezavisna zastupnica  Bruna Esih nakon sastanka s predsjednicom kazala je da je predsjednica pitala kako gleda na sadašnju situaciju. Odgovorila joj je da podržava Vladu, ali ne pod bilo kojim uvjetima. Na pitanje o tome da je jučer glasovala isto kao i Milorad Pupovac odgovorila je: ''To su samo zlonamjerne kalkulacije. Pokazala sam da podržavam ovu Vladu, a odabirom novog predsjednika Sabora stvorili bi se uvjeti za preslagivanje nove Vlade, ali ne znamo tko bi to trebao biti. To su dvije različite stvari''.

8:55 - Na sastanak kod predsjednice stigao je Goran Aleksić iz SNAGA-e.

8:54 - ''U Hrvatskoj u ovom trenutku treba stabilnost, izbori nisu opcija. Analiza javnog mnijenja pokazuje da bi se i nakon izbora karte presložile na isti način. Stav stranke Hrast je da treba pričekati da završe lokalni izbori i da će onda biti sve jasnije te tada treba pristupiti prikupljanju parlamentarne većine'', rekao je nakon sastanka s predsjednicom Hrvoje Zekanović iz Hrasta.

8:50 - Na razgovor kod predsjednice stigla je Bruna Esih.

8:46 - ''Mi smo dio vladajuće većine. Predsjednicu je zanimalo što mislimo o situaciji koja je sada. Naš stav je da su izbori sada najgora moguća opcija'', poručuju iz HDS-a.

'Što o inicijativi predsjednice misli premijer pokazuje to da on na razgovor neće doći. ' 8:34 -  U 8:30 sati na razgovor kod predsjednice stigli su Branko Hrg i Goran Dodig iz HDS-a, Josip Salapić iz HDSSB-a.

7:47 - Kako navode iz Ureda, predviđeno je obraćanje predsjednice Republike nakon razgovora s čelnicima stranaka o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

Predsjednica svjesna problema građana

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak da se bez političke stabilnosti i konsenzusa svih političkih stranaka oko najvažnijih tema o kojima ovisi gospodarski i društveni oporavak Hrvatske, ne može govoriti o napretku zemlje.

Naglasila je kako se tek razvojem političke stabilnosti može posvetiti rješavanju ključnih nacionalnih problema - demografskoj obnovi i reformi obrazovanja.

"Demografski problemi nisu problem ideologije, ni desne ni lijeve, već problemi svih građana", rekla je Grabar-Kitrović te dodala da je preduvjet za njihovo rješavanje prihvaćanje dugoročne strategije unutar koje su prioritetne demografske mjere, smanjenje nezaposlenosti, povećavanje izdvajanja za djecu i smanjenje troškova školovanja.

Predsjednica države također je ocijenila da već dvije godine politička nestabilnost paralizira sustav i ne dopušta razvitak i napredak u reformi obrazovanja, što je ključ razvoja hrvatske države. Poduprla je nastavak provodbe cjelokupne kurikularne reforme, ali i upozorila kako je iznimno važno staviti veći naglasak na STEM obrazovanje te povezati obrazovanje s gospodarstvom i tržištem rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene