Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa 76 glasova ZA izabran Gordan Jandroković

Novi predsjednik Sabora obratio se zastupnicima i raspustio sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordan Jandroković izabran je za novog predsjednika Sabora sa 76 glasova Za i 13 Protiv.

HDZ je danas podnio zahtjev za izborom novog predsjednika Sabora, nakon što je s te funkcije jučer odstupio Božo Petrov. Prikupili su 76 potpisa među kojima su i Željko Glasnović i Tomislav Saucha.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković kontrole na granicama Jandroković: "Kada bi ovo bio kraj Schengena, onda bi to bio i kraj Europske unije"

Zastupnici su u 13 sati nastavili s radom te bi za novog predsjednika Sabora trebali izabrati Gordana Jandrokovića. Za izbor predsjednika potrebna je relativna većina, odnosno natpolovična većina prisutnih zastupnika.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako će, nakon što izaberu Jandrokovića, Sabor vjerojatno prekinuti s radom do 7. lipnja.

"Za izbor ministara potrebno je provesti neke konzultacije, što predsjednik Vlade upravo radi. Ništa se neće dogoditi u dvadesetak dana. Državni tajnici obavljat će dužnost 'upravitelja' pojedinih ministarstava. Ne bi bilo dobro da u vrijeme predizborne kampanje zasjeda Sabor", rekao je Bačić.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

17:15 Novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković se obratio zastupnicima. 

"Prije svega želio bih vam se zahvaliti na povjerenju. Svima, i onima koji su glasali za mene i onima koji su bili protiv i onima koji su napustili sabornicu prije glasanja. Za mene je ovo velika čast i odgovornost, posebno u trenutku složenih okolnosti koje traže razboritost, smirenost, ozbiljnost i odgovornost. Izborom predsjednika Sabora stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada ovog visokog doma. Ovo je prvi korak, i po okončanju lokalnih izbora očekujem da će predsjednik Vlade RH predložiti Saboru i nove ministre". 

Nakon obraćanja raspustio je sjednicu Sabora do iza lokalnih izbora.

17:05 Gordan Jandroković izabran je novog predsjednika Sabora sa 76 glasova Za i 13 Protiv.

16:41 Pernar je nastavio s izlaganjem i obratio se Tomislavu Sauchi i Željku Glasnoviću.

"Ovo je povijesni trenutak. Imate priliku reći HDZ-u - dosta je ucjena. Pokažite im stav. Ovaj mandat je prolazan, ali cijeli životn ćete morati živjeti s odlukom koju ste danas donijeli. A imate priliku reći - suprotstavio sam se tiraniji", rekao im je Pernar.

Replicirao mu je zastupnik Glasnović: "Ja ne trebam savjetnika za savjest. Imam moralnu odgovornost prema tim ljudima. Kada ste vi govorili o tome da su Hrvati u BiHtrećerazredni narod? Vas to ne zanima, vi niste svjesni što su oni dali. Moja savjest je čista", kazao je Glasnović.

"Vi ste za njih potrošna roba. Obećali su vam milijarde kuna a ovdje ljude kupuju za siću. Vi ste za njih potrošna roba. Istog trenutka kada podmite nekog drugog oni će vam reći doviđenja", odgovorio mu je Pernar.

16:35 Pernar se obratio i Glasnoviću: Obećali su vam da će rješavati neke mirovine. A ja vam garantiram da lažu i da neće ispuniti obećanje". Podsjetio je i na predizborno obećanje HDZ-a da će za svako novorođeno dijete dati 1000 eura, koje, kako je rekao, također nisu ispunili. Prijetnje, ucjene i podmićivanje, tako "operira" HDZ, zaključio je Pernar.

16:21 Saborski zastupnik Ivan Pernar ponovno se obrušio na HDZ i obratio se građanima uz molbu da ne glasaju za njih.

"Prvo su vam uzeli posao, a onda vas ucijenili da glasate za njih da bi dobili posao. Zaboravite priče o povjerenju, poštenju, borbi protiv korupcije, domoljublju, vjerodostojnosti... Plenkovićev HDZ je onaj isti HDZ koji satire našu zemlju. Vi koji glasate za njih možda mislite da sam ja budala. Ali radije ću biti redikul i cirkusant  nego glasati za ljude koji nas istim lažima truju već 25 godina i vode naš narod u nestanak", rekao je Pernar.

16:02 "I ja zazmišljam da se utrpam u neki autobus za Irsku. Mogla bi sada reći predsjednica da je ovo slobodna zemlja i neka idem. Ali ja neću, ja sam se borio za ovu zemlju, ja sam robijao za ovu zemlju. Ali samo prva točka iz ugovora stajat će nas 1,3 milijarde kuna", kazao je Matić. 

15:46 "Da se bar dogovorio usmeno s generalom Glasnovićem. Prva točka koštat će nas preko milijarde kuna", kazao je Predrag Matić.

15:43 "Premijer se bavi političkom korupcijom", kazao je Željko Jovanović (SDP)

15:37 Joško Klisović (SDP) kazao je kako dokument kojeg je Glasnović objavio ima elemente koalicijskog dogovora

"Da li se ovim dokumentom određuju prioriteti ove vlade. Smije li Vlada sklapati ovakve sporazume radi postizanja većine u Saboru", kazao je Klisović.

15:36 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako je HDZ kupio glas generala Glasnovića što će nas koštati više od milijarde kuna

15:20 Nezavisni zastupnik Željko Glasnović na svom je Facebooku objavio dokument za kojeg tvrdi da ga je potpisao premijer Plenković, a na kojem se nalaze Glasnovićevi zahtjevi. To je odmah postala glavna tema u sabornici.

Među zahtjevima je isplata zaostataka pripadnicima HVO-a

15:06 Sjednica je nastavljena pojedinačnim raspravama. Prvi se obratio Gordan Maras (SDP)

"Sve ovo dovodi zemlju u situaciju nestabilnosti, građane do toga da gube povjerenje u institucije. Najdogovorniji za ovu situaciju je premijer Plenković. On ne pokazuje većinu, i ne dolazi u Sabor. To nije normalno ponašanje i demokratska procedura. Tako nećemo vratiti sigurnost. Svaki zastupnik poimence odgovara svojim biračima. Klub SDP-a neće danas glasati, ova strana će biti prazna. SDP jasno govori javnosti da nema većinu. Ovo je sklepana većina i tražimo od Jandrokovića da ne prekida sjednicu, da se parlamentarna većina predloži", kazao je Maras.

15:04 Božo Petrov (Most) kazao je kako će građani odlučiti je li ovo što se događalo sramotno.

"Sve su maske pale", kazao je Petrov.

15:01 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako je sve napravljeno samo da bi se sačuvala vlast do nakon lokalnih izbora

"Mi se svi osjećamo loše, jedino koji nam je spasio čast.

14:51 Robert Podolnjak (Most) kazao je kako se ovaj saziv nema legitimiteta te bi najrađe da građanima vrate mandat.

14:42 Sabor je nakon pauze nastavio s radom.

14:32 Arsen Bauk (SDP) je zatražio stanku "kako bi se malo smirile strasti"

14:28 Nakon toga je umalo došlo do žestokog verbalnog okršaja između Glasnovića i Marasa.

Glasnović mu je počeo dobacivati iz klupe, na što je Maras počeo vikati i tražiti Reinera da Glasnovića opomene.

"Govori mi da serem, prijeti mi, izbacite ga van; sram vas bilo, bojite se da ne izgubite glas", kazao je Maras.

Reiner mu je rekao da se smiri i prestane.

14:27 Maras mu je na to odgovorio kako nije on taj koji je jučer govorio jedno, a danas drugo.

14:26 "Ima li u poslovniku nešto da se zaustavi papige i bivše komuniste da vrijeđaju ljude", kazao je Željko Glasnović (SDP).

14:23 Gordan Maras (SDP) zapitao se tko bi pomislio da će general Glasnović jučer otići, a danas vratiti.

"Potpisa Brune Esih danas nema nakon što su njeni birači vidjeli kako je jučer glasala. Ja vjerujem Škiboli da neće podržati HDZ.a Gospodin Mišić poskakuje ovdje i govori kako je on i za Vladu i za Sabor. Karamarku je i do zadnjeg trena držao štangu", kazao je Maras.

14:18 "Dugo sam vremena mislio da je problem u određenom čovjeku, ali s vremenom sam shvatio da je slabost dio svih ljudi. Da se 90 posto ljudi našlo u situaciji kao Saucha, bojim se da bi postupili kao on. Ovo je tužan dan za demokraciju, ovo nije većina koje predstavlja narod, nego većina formirana spletkarenjem i ucjenama,", kazao je Pernar.

Dodao je da opstanak Sabora u ovakvom obliku odgovara jedino svakom od 151 zastupnika.

"Društvo ovo ne značimo ništa. Ovo što HDZ radi, postupaju poput mafije. Čovjeka prvo dovedu u probleme, a onda nude pomoć", kazao je Pernar na što ga je upozorio

14:14 Ivan Pernar je kazao kako mu ne bi na kraj pameti bilo da će Saucha podržati HDZ

"Ipak, mafija je zanimljiva. Prvo vas gurne u probleme, a onda vam nude pomoć. Oni koji su vas odveli u Remetinec, sada vam nude pomoć. Vi ste gospodine Saucha korisna budala, što bi neki rekli", kazao je Pernar na što ga je Reiner opomenuo da ne vrijeđa zastupnike.

14:08 Prisutnima se obratio Ivan Pernar (Živi zid)

"Ovdje se radi o zlouporabi izbornog sustava u kojoj zastupnici ne predstavljaju interese građana koji su ih izabrali, već vlastite interese. Razgovarao sam danas sa Škibolom i pitao podržava li u političkom smislu HDZ i on je odgovorio "ne". Kazao je da neće biti dio te većine u političkom smislu. Nadam se da će u budućnosti nastaviti ne podržavati HDZ, a njegovu odluku da podrži Jandrokovića mogu razumjeti iz motiva da ne dođe do raspuštanja Sabora", kazao je Pernar.

14:01 "Čestitke gospodinu Jandrokoviću na nominaciji. Moj dojam je da je svojim vođenjem kao potpredsjednik bio jedan od boljih, ako ne i najbolji od potpredsjednika u vođenju sjednica. Dobili smo prijedlog sa 76 imena. Od toga je njih 72 bio dio bivše većine i na dnu liste 4 imena kolega koji nisu bili dio te većine. Znam da će se Lackoviću sada dignuti tlak, ali ja ću vas pitati. Gospodine Mišiću, Škibola, Saucha i Lacković, jeste li vi dio većine koji podržava Vladu ili ste samo tehnički. Imate mi pravo odgovoriti. Jel vas sram? Ako vas je sram, ja ću shvatiti, i mene bi bilo na vašem mjestu", kazao je Bauk na što ga je Reiner upozorio da je prešao granicu.

Kazao je kako će SDP-ovi zastupnici napustiti sabornicu prilikom glasanja o Jandrokoviću.

14:00 Za raspravu se u ime kluba zastupnika SDP-a javio Arsen Bauk.

13:58 Branko Bačić (HDZ) obrazložio je prijedlog HDZ-a da se za predsjednika Sabora izabere Gordan Jandroković.

"Čast mi je što za predsjednika Sabora mogu predložiti Gordana Jandrokovića. Ovo mu je peti mandat, a bio je i ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade. Siguran sam da će dužnost obnašati časno i odgovorno", kazao je Bačić.

13:57 Sabor je izglasao razrješenje Bože Petrova sa 103 glasova za, 4 suzdržana i 1 protiv

13:53 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je Reiner trebao opomenuti Bunjca kad je rekao da se kupuju ljudi.

13:48 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) kazao je kako postoji većina u Saboru od 76 potpisa,  ali da se javnost pita kako je ta većina nastala.

"Koji program povezuje ovih 76 ljudi. Postoji sumnja da ovu većinu čini ljudi koji su kupljeni. Što biste vi iz HDZ-a rekli da Reiner prijeđe u klub Živog zida? Sigurno bi rekli da smo mu nešto ponudili. Vi ste do jučer bili na potpuno suprotsavljenim stranama. Vi imate većinu, ali kakvu poruku šaljete javnost. Vaša većina je jadna i sramotna. Ona se bazira na osobnim interesima.", kazao je Bunjac.

13:43 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je iza njih dan kad se pokušao smijeniti Zdravka Marića.

"U tome se nije uspjelo. Većinu je jučer trebala prikupiti oporba. Nije uspjela i to se pokušava prikazati krizom. Poštujmo Sabor, a gospodine Grmoja da vi pokušavate biti novi ustavotvorac. Premijer neće pokazati kada to zatražite vi, gospodine Grmoja, nego kad to on želi", kazao je Bačić i naglasio da su predsjednika Sabora mogli izabrati i s puno manje ruku.

13:42 Vrdoljaku je odgovorio Božo Petrov, ovaj put iz zastupničke klupe.

"Sve ste pokazali time što jučer niste htjeli raspustiti Sabor, nego danas pravite smokvin list", kazao je Petrov.

13:38 Ivan Vrdoljak (HNS) kazao je kako poziva kolege iz SDP-a i Mosta da potpišu njihovu inicijativu za smjenu Vlade.

"Mi ćemo danas biti protiv da se jasno vidi tko je većina u ovom Saboru. Pričekajte gospodine Reiner da se Petrov vrati od predsjednice. Prošli je put ušao s Milanovićem, a izašao s Karamarkom", kazao je Vrdoljak

13:37 Arsen Bauk (SDP) kazao je kako je znao da će biti zanimljivo.

"Kolega Lackoviću, Sabor služi da se zastupnici međusobno prozivaju. Nećete mi vi govoriti kako. Škibola je rekao da nije dio onih koji podržavaju većinu, već da je ovo tehničko pitanje. Ovo nije pitanje tehnike, već veličine", odgovorio je Škiboli Arsen Bauk.

13:30 "Očito je sada jasno da imamo saborsku većinu. Stav kluba Mosta je da predsjednik Vlade sljedeći tjedan predloži nove ministre i da na pauzu ne odemo bez četiri ministra. Nema razloga da mi na saborsku pauzu prije izbora idemo bez 4 ministra. Bilo bi u redu da premijer do idućeg tjedna predloži nove ministre. Oni će očito dobiti potporu jer imaju većinu koje čine i kolege Lacković, Saucha, Škibola, Pupovac. To je nova saborska većina", kazao je Grmoja

U tom trenutku Grmoji je Lacković iz klube dobacio: "Tko si ti da prozivaš"

13:29 "Trčao sam jer vidim da mi potpredsjednik Sabora pokušava oduzeti riječ...", kazao je Grmoja na što mu je Reiner poručio da bi možda trebao biti zahvalan što je tolerantan.

13:28 Grmoja nije na vrijeme došao u sabornicu na stanku, ali Reiner je odredio da ipak može govoriti.

13:16 Nikola Grmoja (Most) je zatražio da se odmah krene s izlaganjima, ali Reiner je kazao kako poslovnik određuje stanku od najmanje 10 minuta.

13:15 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pitao je kako stanku može tražiti onaj koji ne postoji

13:14 Svi klubovi zastupnika osim zatražili su stanku.

13:13 Utvrđeno je da kvorum postoji te da je prisutno 77 zastupnika. Dopuna dnevnog reda je utvrđena.

"Vidim da je u sabornici malo više zastupnika nego što ih se uključilo", kazao je Reiner.

13:10 Željko Reiner (HDZ) predložio je dopunu dnevnog reda s tri točke, razrješenje predsjednika, imenovanje novog predsjednika i imenovanje novog predsjednika

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene