Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija

Tko je Željko Glasnović, jedini zastupnik koji danas nije glasovao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Glasnović nezavisni saborski zastupnik jedini je saborski zastupnik koji danas nije glasovao o nepovjerenju ministru financija Zdravka Marića.

Glasnović je napustio sabornicu bez da je glasovao.

Pročitajte i ovo Europski parlament Suočavanje s prošlošću Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti? Slika nije dostupna SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Djeca u vrtlogu mržnje i rata: U ustaškom logoru umirala su od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i tuge

Prije nekoliko dana su on i Bruna Esih kazali kako neće podržati HDZ i Marića ako im premijer ne zagarantira da neće ići u koaliciju sa SDSS-om, HNS-om i IDS-om što je on odbio prihvatiti.

U nastavku pročitajte njegovu biografiju:

Željko Glasnović rođen je u Zagrebu, a njegova obitelj emigrirala je u Kanadu, gdje je bio pripadnik kanadske vojske pet godina. Potom je godinu i pol proveo u francuskoj Legiji stranaca. U Hrvatsku se vratio po izbijanju Domovinskog rata 1991. Bio je vojni zapovjednik u Lici, te na Južnom bojištu. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994., Glasnović je preuzeo zapovjedništvo nad 1. gardijskom brigadom HVO-a.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u prosincu 1995., Glasnović je imenovan programskim menadžerom za program vojne stabilizacije u Sarajevu. Nakon toga, bio je godinu dana zapovjednik Hrvatskog gardijskog zbora. Predsjednik Stjepan Mesić umirovio ga je 2000. nakon pisma dvanaestorice generala u kojem su tražili prestanak blaćenja Domovinskog rata.

Glasnović je poznat po svojim ekstremno desnim stavovima. Nedavno je na prosvjedu ekoloških udruga izgovorio rečenicu koja se može povezati s ustaškim pozdravom nakon čega je reagirala i policija.

Glasnović je na prosvjedu rekao sljedeće: "Bog i Hrvati, svi moramo biti za dom spremni i svi recimo u jednom glasu - ne ekocidu u Cetinskoj krajini." Upitan boji li se da bi policija mogla reagirati, kazao je: "Meni je rekao američki general da je to najljepši pozdrav što je ikada čuo. A zašto bi policija mogla reagirati? Ne bojim se. Bojim se samo matere i Boga".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene