Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Galerija


Nakon Tête-à-tête susreta predsjednice i glavnog tajnika NATO-a, predsjednica je na početku izjave za medije čestitala Dan neovisnosti. Naglasila je kako su ona i glavni tajnik NATO-a razgovarali, između ostaloga, o stanju u jugoistočnoj Europi. "Jugoistok Europe je od vitalne važnosti. Stanje u BiH, nakon izbora je od vitalne važnosti".

Vezani članci Suinicijator inicijative \"67 JE PREVIŠE\" Krešimir Sever gostuje u Dnevniku Nove tV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Krešimir Sever najavio sakupljanje potpisa za referendum: "Ljudi su se bojali da ćemo odustati, ali dobro smo se pripremili" Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Predsjednica pomilovala osuđenika protiv kojega se vodi još jedan postupak za gospodarski kriminal

"Bosna i Hercegovina treba ponovo naše zalaganje u izgradnju institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnjih kompleksnosti naše susjedne i najbliže države koje su jasnije nakon izbora", izjavila je Grabar-Kitarović. Izrazila je želju da se sastave funkcionalne vlade na razini entiteta i države koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana sva tri konstitutivna naroda, kako su oni definirani u samom Ustavu BiH, koji je zapravo aneks 4 Okvirnog sporazuma.

"Naš je interes da BiH nastavi putem razvoja, da se sastave funkcionalne Vlade, koje će osigurati prava sva tri naroda kako su oni definirani u samom Ustavu BiH", izjavila je predsjednica.

"Bez obzira na prve izjave, koje su bile euforične i pomalo neprimjerene, čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose. Osobno ću se zalagati za euroatlanski put BiH".

"Hrvatska podupire Makedoniju u nastojanjima da postane članica NATO-a. Nije ohrabrujuć referendum u Makedoniji, no odluka je na Parlamentu. Kosovo je isto tako razlog za zabrinutost. Priznanje Kosova preduvijet je reformi. U razgovore između Prištine i Beograda, Hrvatska se neće miješati. Kada je riječ o ulaganjima u obranu, Hrvatska će nastaviti s financijskim povećanjem kako bismo dosegnuli 2 posto BDP-a, sigurna je predsjednica.

"Čast je biti ovdje na Dan neovisnosti. Mi smo impresionirati napretkom koji je Hrvatska napravila", napomenuo je Stoltenberg

"Hrvatska je cijenjeni saveznik. Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u regiji, prije svega o izborima u BIH, Kosovu, te Makedoniji. Posvećeni smo stabilnosti u regiji", rekao je Stoltenberg.