Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza izbora u BiH Ivane Petrović

"SAD je arhitekt BiH, s njima je sve počelo, s njima mora i završiti"

Ivana Petrović iz Sarajeva izvještava o analizi budućnosti Hrvata i Bosne i Hercegovine (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović iz Sarajeva izvještava o analizi budućnosti Hrvata i Bosne i Hercegovine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović iz Sarajeva izvještava o analizi budućnosti Hrvata i Bosne i Hercegovine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon izbora u BIH, Ivana Petrović smatra kako će formiranje vlasti na svim razinama dugo trajati, sigurno šest mjeseci.

"Još nije završilo prebrojavanje glasova. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati dijaspora. Dragan Čović je sigurno dobio 20 000 glasova iz dijaspore. No, ti glasovi neće utjecati na konačan rezultat. Željko Komšić je član predsjedništva BIH iz redova hrvatskog naroda. Sada je bitno kako će se konstituirati Parlament", naglasila je. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak"

"Prvi put u srednjoj Bosni je HDZ pojedinačno najjača stranka, jača od SDA. Sasvim je jasno da ukoliko sve bude fer, da se bez HDZ-a neće moći formirati vlast, ni federalna ni državna. Sve bi bilo nagađanje kako će se formirati Dom naroda, s obzirom na iskustvo od ranije", napomenula je Ivana Petrović.

"Kako će se konstituirati Dom naroda je još uvijek magla, a Dom naroda je vrlo bitan jer ima pravo blokade svih zakonodavnih prijedloga". Na pitanje mogu li Hrvati vjerovati Komšiću, Petrović podsjeća kako je sam Komšić rekao da mogu.

"Pa on je rekao da mu Hrvati mogu vjerovati i da ga se ne moraju bojati. Onda to valjda tako je. No, on je svoju kampanju gradio na retorici protiv Hrvata. Vrlo je često govorio protiv Hrvata, bilo je tu i pogrdnih naziva, pogotovo pogrdnih naziva za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Željko Komšić je došao na vlast jednom izbornom operacijom o čemu svjedoči broj glasova koji je dobila njegova stranka", podsjetila je."Njegova retorika također je kompatibilna s retorikom Stranke demokratske akcije", smatra Petrović.
 

"On de jure je član Predsjedništava iz redova hrvatskog naroda, no on je de facto drugi bošnjački predstavnik u Predsjedništvu jer je izabran većinskim glasovima Bošnjaka. Tu arhitekturu dobro razumije prozapadno bošnjačko tijelo u BIH, o čemu svjedoči veliki broj glasova koji je dobio Bečirović. On je dobio tri posto manje od Šefika Đafirovića", podsjetila je Ivana Petrović.

Napominje kako Komšić zapravo nije fokus, a vezano za pitanje mogućnosti djelovanja Hrvatske. "Ključ je u Hrvatskoj, no, ne da se miješa u unutarnja pitanja BIH, već da se drži okvira kojeg je potpisala Daytonskim sporazumom. U tom smislu Hrvatska nije radila ništa. Politika je bila inertna. Tu se mora puno raditi s Amerikancima, jer SAD je arhitekt BIH i s njima je ta arhitektura započela i s njima se mora i završiti. U tom se smislu nije radilo ništa. 

Ove izbore s velikim zanimanjem prati i Turska i Saudijska Arabija i Iran. Posebno Turska koja je nadležna za BIH od 2002. Ovaj prostor je EU godinama zapuštala, baš kao i SAD. Ima političkog prostora za diplomatsku akciju, kako bi se zadržala cjelovitost BIH, a hrvatski narod kroz izmjene zakona vratio svoju kontitutivnost. Jer opstanak hrvatskog naroda u BIH je vrlo bitan za RH, jer BIH je meki trbuh kroz koji se uvijek može destabilizirati Hrvatska, a to je jasno svakom politologu", smatra Petrović.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene