Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Konferenciji "Ususret novoj energetskoj strategiji”, a uoči konferencije komentirala je propalu nabavu vojnih zrakoplova.

Galerija


"Sve je objašnjeno, nemam što tome dodati, samo se onda razvija rasprava. Prepuštam MORH-u da se u okviru interpelacije razvije rasprava u Saboru i da se objasne svi tehnički detalji", izjavila je Predsjednica, rekavši da ni ona ni Ured predsjednice nisu sudjelovali u tom procesu.

Vezani članci Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija Američka agencija spremna odobriti Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa za adolescente Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica završila radni dio posjeta SAD-u, iseljenike pozvala da se vrate sa znanjem i iskustvom: "Jer je to puno važnije od novca"

Na pitanje trebaju li isti ljudi sudjelovati u nabavci novih aviona ako do toga dođe, Predsjednica je odgovorila: "Mislim da to treba procijeniti. Treba sagledati sve naučene lekcije i pogreške koje su učinjene. Ali vodite računa da osim vremena koje je dragocjeno ništa nije izgubljeno. Pogotovo nije izgubljen međunarodni ugled Hrvatske", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjećamo, nakon medijskih napisa o dokumentu u kojem je američka vlada dala informacije hrvatskoj Vladi o načinu postupanja s kupovinom aviona, američki veleposlanik W. Robert Kohorst izdao je priopćenje u kojem je naveo kako SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16.

"Sjedinjene Države bile su u bilateralnim razgovorima s Izraelom po pitanju mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad može dogoditi u pregovorima, i bez krivice hrvatske Vlade, Izrael i Sjedinjene Države nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima za kupovinu. Ovo je nazadovanje, ali ne i neuspjeh", naveo je američki veleposlanik u priopćenju.

Ministar obrane Damir Krstičević također ne misli da je išta izgubljeno. U ponedjeljak je ponovo izjavio kako je sve bilo transparentno i kako je ponosan na svoj tim koji je radio na poslu nabave zrakoplova.