Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Dnevnik Nove TV donosi posljednje istraživanje podrške strankama i koalicijama uoči izbora: Pogledajte kako nakon 10 izbornih jedinica izgleda sabornica

Aktualno Galerija Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 9 Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 9 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 1 Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 3 Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 4 Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +11 Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 5 Galerija 1/16 >>
Dan uoči završetka kampanje Dnevnik Nove TV donosi posljednje istraživanje podrške strankama i koalicijama uoči izbora. Najneizvjesnije utakmice vodit će se u šestoj, drugoj i prvoj jedinici. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Dnevnik Nove TV objavio je zadnji dio predizbornog istraživanja, i to za prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu. Rezultate je prezentirao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Šesta izborna jedinica

Šesta izborna jedinica doživjela je značajne promjene u odnosu na svoj prijašnji izgled - danas obuhvaća zapadni dio grada Zagreba te zapad i jugozapad Zagrebačke županije. U njoj se vodi mrtva trka, prednost zasad ima HDZ.

Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 9 Foto: DNEVNIK.hr

HDZ s partnerima uživa 22,8 posto podrške ispitanika, no vrlo mu je blizu SDP, a daleko nije ni Možemo!.

Rijeke pravde podržava 21,5 posto ispitanih, što je za oko jedan postotni poen manje nego HDZ, dok Možemo! ima 18,9 posto podrške.

Četvrta je koalicija Mosta, Suverenista i ostalih partnera - imaju 7,5 posto, peta je koalicija Fokusa i Republike s podrškom od 6,8 posto, a prag prelazi i Domovinski pokret s partnerima zahvaljujući podršci od 6,4 posto.

Sve ostale liste ne prelaze pojedinačno 2,5 posto, nema dakle nikoga niti blizu prelasku izbornog praga, a još uvijek je visok broj neodlučnih - gotovo 12 posto. S obzirom na ovako izjednačenu utakmicu i ovako visok broj neodlučnih, realno je očekivati preokrete između vodeće tri stranke.

Pročitajte i ovo Prvi dio predizbornog istraživanja po izbornim jedinicama Bliži se Dan D Prvi dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte tko je najbolje prošao u dvjema važnim jedinicama

U šestoj izbornoj jedinici i HDZ-ova i SDP-ova koalicija osvajaju po četiri mandata, Možemo! tri. Po mandat osvajaju još i Most, Fokus i Republika te Domovinski pokret. Ovdje su pritom postotci zasad takvi da svi čvrsto stoje na svojim pozicijama, odnosno da nema graničnih mandata.

Druga izborna jedinica

Osim istoka Zagreba i Zagrebačke županije, u njoj je i dalje gotovo cijela Bjelovarsko-bilogorska županija, ali i samo dio Koprivničko-križevačke - grad Koprivnica je sad u četvrtoj izbornoj jedinici. I ova se izborna jedinica "plavi" i nema izjednačenosti kao u prošloj.

HDZ s partnerima uživa više od 30 posto podrške, Rijeke pravde su za nijansu slabije od 20 posto podrške. Na trećem je mjestu koalicija oko Domovinskog pokreta, podržava ih 12,5 posto ispitanih, četvrti je Most s partnerima i 10,7 posto podrške.

Prag prelazi još i Možemo! za koje bi na izborima glasovalo 8,4 posto ispitanih. Ispod praga ostaje koalicija Umirovljenici zajedno, s podrškom od tri posto možda još imaju kakvu takvu šansu. Sve ostale liste su pojedinačno na manje od 2,5 posto, a neodlučnih je i ovdje podosta - više od 10 posto.

Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Pretočeno u mandate, i ovdje HDZ i partneri kao najsnažnija lista uzimaju najviše, tj. šest mandata, SDP-ova koalicija tri. Po dva mandata idu Domovinskom pokretu i Mostu te konačno jedan uzima Možemo!. Za razliku od prošle izborne jedinice, ovdje ipak imamo jedan granični mandat - može ga uzeti SDP, i to na štetu HDZ-a ili Mosta.

Pročitajte i ovo Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Donosi Dnevnik Nove TV Drugi dio velikog predizbornog istraživanja: Evo što se događa nakon prekrajanja izbornih jedinica, dvije su u središtu pozornosti

Prva izborna jedinica

Ova izborna jedinica je također doživjela izrazito velike promjene nakon posljednjeg prekrajanja - u njoj više nije ljevici sklona Trešnjevka - sada je u šestoj izbornoj jedinici - nego u prvu sada ulazi južni dio Zagrebačke Županije, uključujući i HDZ-u sklonu Veliku Goricu, što se i vidi: HDZ s partnerima uživa 26,2 posto podrške ispitanih, Rijeke pravde 21,2 posto, Možemo! 18,6 posto.

Koalicija oko Domovinskog pokreta ima 6,4 posto podrške, ona oko Mosta 5,4 posto podrške. Ispod praga, ali s ipak nekim izgledima da ga prijeđu je još i koalicija Fokusa i Republike - podržava ih 3,6 posto ispitanih - a svi ostali su pojedinačno na manje od 2,5 posto. I ovdje je također visok postotak neodlučnih, gotovo 11 posto.

Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kada su mandati u pitanju, HDZ će ih uzeti najviše, i to pet, jedan manje osvaja SDP. Možemo! je na tri mandata, a Domovinski pokret i Most, odnosno njihove koalicije, uzimaju po jedan.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Zbrojeni mandati svih 10 izbornih jedinica

HDZ s partnerima ima uvjerljivo najviše mandata - 60. Druga je koalicija Rijeke pravde, osvaja 41 mandat. Treći je Domovinski pokret i njihova koalicija, oni imaju 15 mandata. Možemo! prolazi bolje nego dosad, prema istraživanju bi trebali imati 11 mandata, Most devet.

U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te Nezavisna platforma Sjever - iza koje stoji Matija Posavec - i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom. U gotovo svim izbornim jedinicama je po jedan, dva, a negdje i tri granična mandata te je još uvijek jako visok postotak neodlučnih - u većini izbornih jedinica veći od 10 posto.

Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 13. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene