Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Da smo ranije donijeli zakon...'

48 zastupnika tražilo novčanu naknadu godinu dana nakon isteka mandata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je zakon donesen kad ga je MOST htio poslati u hitnu proceduru, zastupnici ne bi mogli tražiti ovu naknadu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak (Most) izvijestio je u četvrtak da je 48 zastupnika ovoga i prošlog saziva zatražilo da im se aktivira pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz narednih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Podolnjak je novinare u Saboru podsjetio da je Most na samom početku novog saziva u proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o pravima i obvezama saborskih zastupnika kojima bi se ukinula mogućnost naknade plaće.

"Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku, kroz jedno čitanje, i to odmah nakon davanja povjerenja vladi, kao prva točka. Predložili smo to u trenutku kada smo smatrali da se zakon može odnositi na sve zastupnike osmog saziva. Da smo ga tada hitno donijeli, ni jedan od novih zastupnika ne bi mogao iskoristiti to pravo, no stav Domoljubne koalicije, ali i drugih stranaka bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor, nego da prije toga mora ići na radna tijela, koja tada nisu bila konstituirana", kazao je Podolnjak.

Budući da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, Podolnjak priznaje kako više nije moguće spriječiti sadašnje zastupnike da koriste "šest plus šest", no ističe kako Most neće odustati od prijedloga.

"Nećemo odustati, ovaj zakon ćemo u svakom slučaju izmijeniti, ali na način da se odnosi na slijedeći saziv", kazao je Podolnjak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene