Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do 21 sat Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradilo je podatke s 304 birališta u Hrvatskoj i 28 u inozemstvu. U Hrvatskoj su obrađena uglavnom manja birališta u selima i općinama s malim brojem stanovnika.


Prema obrađenim podacima u 11 izbornih jedinica odaziv je bio veći od 62 posto, a čak 98,5 posto listića je bilo važećih.

Vezani članci Ilustracija Ostanimo odgovorni i nemojmo ostati doma: Sjetit ćete se ovog teksta kad vam u kvartu pukne cijev ili počnu naplaćivati parking Birališta, ilustracija Na ove načine ipak možete glasovati na izborima ako niste na svojoj adresi

Na 28 obrađenih birališta u inozemstvu glasovalo je nešto više od 6670 birača, a više od 83 posto glasova na tim je izbornim mjestima dobio HDZ.

>> Velik odaziv na izbore hrvatske dijaspore u Italiji

>> GONG i DIP o izborima

>> DIP: Očekujemo izlazak preko 70% birača

>> Dijaspora: Glasovalo 27 tisuća birača

>> Uz građane na biralištima i političari (foto + video)

Obrađeni podaci za dijasporu došli su iz 17 zemalja, gdje je također bio upisan manji broj građana.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da podaci obrađeni do 21 sat s tako malog broja biračkih mjesta nisu relevantni, pa ih na konferenciji za novinare nije želio u cijelosti čitati.

Prema podacima koje je ipak pročitao u prvoj i drugoj izbornoj jedinici vodi SDP, a u desetoj HDZ.

"Mislim da ću biti dosadan ako čitam male rezultate", kazao je Hrvatin i pozvao građane da sami pogledaju prve obrađene podatke objavljene na internetskoj stranici DIP-a www.izbori.hr.

No, neposredno nakon 21 sat pristup najvjerojatnije zbog velikog broja posjeta nije bio moguć.

DIP je najavio da će podatke ažurirati svakih pet minuta.