Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija za Šprema

Sabor se oprostio od svog predsjednika: 'Igrao je uvijek po pravilima, a to je najteže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija za preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema u Velikoj vijećnici Sabora završila je nešto prije 17:30 sati.

Na svečanoj komemoraciji u Saboru za pokojnog predsjednika Sabora Borisa Šprema prisustvovali su članovi njegove obitelji, predsjednik Ivo Josipović, članovi Vlade, saborski zastupnici, diplomatski zbor, crkveni velikodostojnici te svi bivši dužnosnici iz protekla dva desetljeća.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

'U ovom poslu koji čovjeka nakon svake svađe i rasprave čini lošijim, i tako i mene osobno, koji je kao rudnik olova, suprotno našem očekivanju da bude posao pun sadržaja i smisla, on to nije. U tom rudniku olova, Boris je bio ona čaša ili litra mlijeka koju rudari popiju kad izađu iz rudnika da bi ono na sebe vezalo olovo i samo se otrovalo. Često se pitam je li ga ovaj posao otrovao, jer način kroz koji je sve ovo prolazio je velik, a opet strašan', rekao je Milanović.

Podsjetio je da se Boris Šprem razbolio od 'podmukle, nestabilne, očajne bolesti'. 'Optimizam koji ga je nosio je nešto što me je na trenutke oduševljavalo, a na trenutke izluđivalo', rekao je Milanović, prisjetivši se da je nedavno sa Špremom i predsjednikom RH Ivom Josipovićem nazvao bivšega stranačkog kolegu, a sada rivala u Saboru, kako bi mu izrazio sućut zbog prerane smrti brata.

'Umro je od iste bolesti od koje je Boris bolovao. Boris je nakon toga rekao - evo, ja sam se izgleda izvukel iz toga. Nekoliko tjedana nakon toga razbolio se i otišao u bolnicu iz koje nikad nije izašao', prisjetio se Milanović.

Borisa Šprema opisao je kao skromnog čovjeka. 'Ali, to ne znači bogec, nego skroman u smislu njegove rezistentnosti na luksuz, na potrebu za trenutnim zadovoljenjem materijalnog za skupim, raskošnim, a opet je bio uspješan čovjek', kazao je Milanović, podsjetivši da je Boris Šprem bio iz siromašne obitelji, ali da je, usprkos tomu, ostvario uspjeh.

>> 'Dragi Borise, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam, nedostajat ćeš. Tvoj Zoran'

Rekao je da mu je Šprem približio Podravinu, a da je i sam nosio neka karakterna svojstva likova iz serije Gruntovčani - poštenih i dobrih u najčistijem ljudskom smislu. Ističući da nije vrijeme ni da se idealizira, Milanović se prisjetio da je Šprem bio čovjek koji je 'znao temperamentno i planuti izgubiti živce, ali se onda opet smiriti'.

'Često je u tim kompliciranim međuljudskim odnosima znao reći - pusti ga meni ja bum ga sredil. Kad vam to netko drugi kaže to zvuči zlokobno, ali Boris nikada nije imao takvu namjeru. On je zaista vjerovao da može razgovarati s čovjekom i da ga može preokrenuti i ohrabriti, da ga može uvjeriti', rekao je Milanović. Dodao je da je Šprem katkad nastupao dječački naivno, ali da je opet bio odrješit, čvrst, s jasnim ciljem, zbog čega je bio i uspješan.

'Svi koji su mu bili bliski mogu biti ponosni na taj uspjeh, jer je Boris do njega došao na pošten način. Igrao je po pravilima, a to je u životu najteže', kazao je Milanović, koji se od Šprema oprostio riječima, 'Bog dragi prijatelju, bog dragi Boris'.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Josip Leko rekao je kako je Šprem u hrvatski politički život unio novi dug, duh bliskosti, neposrednosti i čovječnosti. Naglasio je kako je Šprem, unatoč relativno kratkom vremenu koliko je proveo na čelu Sabora, uspio postaviti nove standarde u vođenju parlamenta, u želji da vrati povjerenje hrvatskih građana u Sabor i državne institucije, ususret članstvu Hrvatske u EU.

Napomenuo je kako je Šprem svaku od brojnih dužnosti koje je imao obnašao odgovorno i profesionalno, a da se izborom za predsjednika Sabora vratio području života u kojemu je mogao najviše pružiti - demokracija i borba za opće dobro.

'Socijaldemokracija za njega nije bila jedna od mogućih političkih opcija na hrvatskoj višestranačkoj političkoj sceni, socijaldemokracija je za Borisa bila jedina moguća politička opcija, koja osigurava prosperitet i socijalnu pravednost hrvatskog društva', poručio je Leko.

>> Državni vrh se okupio na Plesu: Posmrtni ostaci Borisa Šprema prebačeni na Mirogoj


Bolest i smrt Šprema su, istaknuo je, spriječili u tome da se u saborskim raspravama postigne veća demokratičnost, odgovornost, kvaliteta i snošljivost. 'Uvjeren sam da je jačanje parlamentarizma u Hrvatskoj zajednička težnja svih nas ovdje prisutnih i da ćemo, slijedeći opći interes, uspjeti u ovom mandatu ostvariti taj politički cilj', rekao je Leko, ističući da bi time, najviše od svega, izrazili ljudsku zahvalnost Špremu i njegovoj viziji demokratskog parlamenta.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u svom je govoru istaknuo kako je Šprem svojom dobrotom i mudrošću oplemenio mnoge živote u hrvatskoj politici, neizmjerno voleći Hrvatsku i njezine ljude. 'Naši građani i naša domovina ostali su bez političara koji je uvijek brinuo o javnom dobru i radio u korist naših građana', rekao je Josipović.

 


Naglasio je da je Šprem dužnost predsjednika Sabora obnašao iznimno časno i uspješno, nažalost kratko, te da su ga zbog njegova poštenja, koncilijantnosti i spremnosti na dijalog voljeli svi kolege, bez obzira na političku opciju. 'Držao se dosljedno onoga što je najavio prilikom preuzimanja dužnosti predsjednika Sabora - djelima moramo pokazati da služimo građanima, da nas ne vode osobni, grupni, korporacijski, stranački ciljevi', poručio je Josipović.

Posmrtni ostaci Borisa Šprema avionom su u srijedu dovezeni iz SAD-a u Zagreb. U zračnoj luci su tijelo dočekali obitelj i državni vrh, a do pogrebnog vozila lijes s posmrtnim ostacima nosila su šest pripadnika saborske straže. Lijes s posmrtnim ostacima potom je prebačen u mrtvačnicu na Mirogoju.

 

Posljednji ispraćaj Borisa Šprema bit će u četvrtak. U mrtvačnici na Mirogoju od 7:30 do 11:30 sati bit će izloženi posmrtni ostaci, a uz lijes predsjednika Sabora bit će postavljene počasne straže, u kojima će se po šest osoba izmjenjivati svakih pet minuta. U zadnjoj počasnoj straži bit će najviši državni dužnosnici.

Ceremonija posljednjeg ispraćaja počet će u 12 sati, obraćanjem premijera Milanovića i predsjednika države Josipovića. Crkveni obred ispraćaja vodit će monsignor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

 

Pogrebna povorka potom će, u pratnji pripadnika Oružanih snaga i MUP-a, krenuti do grobnice, gdje će uz najviše državne počasti biti pokopani posmrtni ostaci Borisa Šprema. Ceremoniju ukopa glazbeno će pratiti Vojni orkestar Hrvatske vojske. Monsignor Mijo Gorski predvodit će misu zadušnicu u crkvi sv. Marka, s početkom u 18 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene