Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjiga žalosti

'Dragi Borise, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam, nedostajat ćeš. Tvoj Zoran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema u Saboru je od 9 sati otvorena knjiga žalosti.

Vijest o smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema jučer je potresla cijelu Hrvatsku. Jučer je izraze sućuti uputio cijeli državni vrh, a predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović danas su se upisali u knjigu žalosti.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

>> 'Svakoj je svojoj dužnosti pristupio otvorena srca, s iskrenom željom da učini razliku'

U knjigu žalosti upisali su se predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, bio je izuzetan političar i državnik, bio je dobar čovjek i iskren prijatelj. Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos. Izražavam sućut i obitelji Borisa Šprema, njegovim prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno.

Mnogi su ga poštivali i voljeli kao političara i kao čovjeka jer je bio domoljub, staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti, prije svega, osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima. Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim. S poštovanjem i ljubavlju uvijek ću se sjećati Borisa Šprema, dobrog čovjeka i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora.

Ivo Josipović
 

Dragi Borise!

Nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost svih deset godina poznanstva i prijateljstva. Puno toga nas je zbližilo, nedostajat ćeš puno.

Tvoj Zoran

Pedsjednik Hrvatskog sabora od 2003. do 2007. godine i potpredsjednik u prošlom mandatu Vladimir Šeks  u knjigu žalosti, otvorenu u povodu smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema, napisao je kako će Šprema pamtiti jedino po dobrom i plemenitom.

"Iako si izgubio borbu sa zlobnom bolešću, dobio si životnu bitku časti i uspeo se na vrh čestitosti, poštenja, ljudskosti i savjesnog obnašanja svih povijesnih dužnosti", napisao je Šeks u knjigu žalosti u Saboru.

"Pamtit ću te jedino po dobrom i plemenitom, jedini si potpuno takav i bio", dodao je.


Nakon što se upisao u knjigu žalosti, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović novinarima je izjavio: "U životu svakog čovjeka uz obitelj, najvrijednije je imati dobre i iskrene prijatelje. U politici je to još važnije, a Boris je bio upravo takav. Čovjek koji je uvijek imao dobar savjet, iskrenu kritiku, zbog njega sam i ja bolji političar i bolji čovjek".

Josip Kregar, saborski zastupnik izabran na listi SDP-a, novinarima je rekao da je u knjigu žalosti napisao kako mu Šprem nedostaje, nedostaje svima, jer je "bio čovjek koji je mnogima od nas bio poticaj i uzor".

"Napisao sam i to da se bez njega nikada ne bi usudio baviti politikom, zbog toga što mi je on davao nadu da politika nije prljavo područje u kojem će svatko ostati zapamćen po svojim neuspjesima i porazima. Boris je bio čovjek ideala, donekle naivan idealista zbog toga što je težio onome što drugi nisu vidjeli u tom trenutku. Zbog toga je bio poticaj nama drugima da se uhvatimo onog posla kojima uspjesi nisu zajamčeni, a pobjede su uvijek privremene", rekao je Kregar.

"Nema rječi kojima se može opisati tuga i praznina koja je nastala tvojim odlaskom. Bio si veliki borac za principe, pravdu i toleranciju", napisala je u knjigu žalosti Milanka Opačić.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti, Mimica je novinarima rekao kako tridesetak godina koje je proveo s Borisom Špremom ostavlja nadu u ono što su zajednički radili, "a to je da može biti bolji, drugačiji i pošteniji svijet".

"Pamtit ću ga kao dobrog čovjeka. Prekrasan čovjek, čovjek blagog osmjeha i dobre volje prema svima, čovjek tolerancije. Svi mi za života gradimo nekakav hram, a njegov hram je hram dobrote i ljudskosti, hram pravednosti i poštenja. Po tome ćemo ga pamtiti", rekao je o Borisu Špremu Stazić.

Josip Leko upisao se u knjigu žalosti

Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko upisao se u knjigu žalosti koja je u povodu smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema od jutros otvorena u hrvatskom parlamentu.

'Otišao si prerano u najplodnijim životnim političkim godinama. Tvoj životni i politički optimizam i vjera za opće ljudsko dobro ostat će podstrek meni i generacijama naših političara. Hvala na prijateljstvu. Zbogom Boris', napisao je Leko.

Pusić: Pamtit ću Šprema kao dobrog čovjeka

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predvodila je izaslanstvo HNS-a koje se danas upisalo u knjigu žalosti otvorenu u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. Nakon što se upisala u knjigu žalosti, Vesna Pusić novinarima je izjavila kako će Šprema pamtiti kao dobrog čovjeka s kojim se uvijek imalo smisla razgovarati i koji je uvijek znao pronaći neki smireni i racionalni način u svakoj situaciji.

S njim je, dodala je, puno razgovarala i kada su bili zastupnici i nakon što je izabran za predsjednika Sabora. 'Nama, njegovim prijateljima i suradnicima, treba sućut, jer teško ćemo naći nekoga tko će zamijeniti tu vrstu dobronamjernosti i smirenosti među nama', rekla je. U knjigu žalosti, koja je otvorena u saborskom Plavom salonu, upisao se i Mato Arlović, sudac Ustavnog suda i bivši potpredsjednik Sabora. Novinarima je rekao kako je s tugom primio vijest da je Boris Šprem izgubio svoju posljednju bitku.

'Imao sam tu sreću da sam ga dugo, dugo godina poznavao, zajednički smo putovali, jedan dio zajedničkog puta, i na tom putu dijelili iste vrijednosti i iste ciljeve za koje smo se zalagali. Žao mi je da je prerano otišao, mogao je još puno toga dati i za ovu zemlju i za sve ljude', kazao je Arlović.

Sahrana Borisa Šprema bit će u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoj u 12:00 sati, a taj dan će biti proglašen i Danom žalosti. Posmrtni ostaci preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora bit će prethodno izloženi u mrtvačnici groblja Mirogoj isti dan od 7:30 do 11:30 sati.

Boris Šprem bolovao je od iznimno malignog oblika multiplog mijeloma. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana došlo je do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija. Njegovo tijelo narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene