Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio s obranom

Praljak u završnoj riječi: Moja je savjest čista i znam da nisam kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak je u obraćanju sucima na kraju završnih riječi svoje obrane pred Haaškim sudom poručio da je njegova savjest čista i da zna da nije kriv za ratne zločine, kao i da je hrvatska politika bila usmjerena na pomaganje muslimanskoj strani i na opstanak BiH.

'Nisam kriv i ne mislim pri tom na osjećaj krivnje', rekao je Praljak poručujući da je hladnom i racionalnom logikom mnogo puta sve preispitao. 'I znam da nisam kriv', dodao je. 'Moja je savjest čista', poručio je bivši zapovjednik glavnog stožera HVO-a na kraju polusatnog obraćanja u kojem je iznio sliku hrvatske politike koja se zalagala za opstanak BiH a njega kao osobe koja je činila mnogo za Bošnjake.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Stringer u Haagu: Praljak je sve znao i nije ništa učinio

'Nikada u povijesti ratovanja nije jedan narod - Hrvati, pomagao drugom narodu - Bošnjacima-muslimanima i onda kad se drugi narod okrenuo protiv prvog', rekao je Praljak. Praljak je kazao i kako nikada nije jedan zapovjednik propuštao konvoje oružja drugoj strani, Armiji BiH koja ga je onda koristila za napade na snage koje su im to oružje propustile. On je podsjetio i da su Hrvati na referendumu podržali neovisnost BiH, Hrvatska je priznala BiH, imenovala veleposlanika, Hrvati su potpisivali sve međunarodne prijedloge o unutarnjem uređenju BiH i to prvi.

Dodijelio si ulogu Goeringa

'To je bila politika Franje Tuđmana..., vlade, Sabora, to je bila politika HVO-a, a to su za tužiteljstvo elementi udruženog zločinačkog pothvata (UZP)', rekao je Praljak ocijenivši to uvredljivom logikom tužiteljstva. 'Ono što tužitelj naziva nacionalizmom za Hrvate je potreba za slobodom', kazao je poručivši potom da se ne odriče ni politike Franje Tuđmana ni smisla utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Osvrćući se na paralele s nacizmom i holokaustom koje je u svojoj završnoj riječi tužiteljstvo koristilo u odnosu na optuženike i tzv. članove UZP-a, Praljak je sebi ironično dodijelio ulogu jednog od vodećih nacista Hermanna Goeringa koji je intervenirao i spasio živote nekih Židova.

'Hrvati kao 'podmukla kopilad'

Govoreći o sebi u trećem licu Praljak je nizao kako je ovaj 'Goering-Praljak' smještao 'Židove-muslimane' u svoju vikendicu i stan, vlastitim tijelom štitio zarobljene vojnike JNA, izvlačio zarobljene Srbe-civile iz logora u Dretelju, organizirao izvlačenje 15 tisuća 'Židova-muslimana' iz Stoca, pustio na svoju ruku zarobljene 'Židove-muslimane', spriječio osvetu nakon što su 'Židovi-muslimani' počinili zločin u Uzdolju, prevozio ranjenu 'Židovku-muslimanku', smjestio 'židovsku-muslimansku' obitelj u Split radi liječenja djeteta, organizirao gradnju ceste spasa za 'Židove-muslimane' kako bi mogli otići u 'Goeringovu Hrvatsku'.

Praljak je u svom obraćanju sugerirao da iza optužnice koja ga tereti za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata stoji protuhrvatska atmosfera u uredu bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, navodeći kao primjer citat iz njezine knjige u kojoj je preneseno da je jedan kanadski član njezina tima govorio o Hrvatima kao o 'podmukloj kopiladi'. 'Mene zanima je li u takvom ozračju napisana optužnica protiv mene?', upitao je Praljak dodajući da bi on, da je dao takvu, kako je kazao 'fašističku izjavu', vjerojatno samo zbog toga dobio pet godina zatvora.

Praljak je poručio i kako je upitna pravednost suđenja pred Haaškim sudom zbog njegova neravnopravnog položaja u odnosu na druge ljude u svijetu. 'Zakoni ovog suda ne vrijede za Amerikance, a za ostale vrijede zakoni Stalnog kaznenog suda a ti su zakoni drugačiji od ovih po kojima se meni sudi', rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene