Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznat je broj biračkih mjesta za parlamentarne izbore.


Nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta (6946), gotovo isto kao na izborima u studenome, određeno je za rujanske prijevremene parlamentrane izbore, a popis biračkih mjesta sa adresama dostupan je na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Vezani članci Atmosfera u stožeru Ivice Puljka - 11 FOTO Puljak najveći broj glasova proslavio tortom, padali su zagrljaji, stigla cijela obitelj Bojan Ivošević Bojan Ivošević o izborima u Splitu: "Nećemo po nekakvim konobama na janjetini dogovarati većine"

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6574, jednako kao i na izborima u studenome. Daleko najviše, 931, ih je u II. Izbornoj jedinici, a najmanje ih je u I. Izbornoj jedinici, 327 mjesta.

U inozemstvu, to jest 49 država u kojima će se također birati novi sastav Hrvatskog sabora, 115 je biračkih mjesta, jedno više nego u studenome. Na rujanskim izborima moći će se, naime, glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu. Najviše biračkih mjesta određeno je za BiH (34) i Njemačku (17).

U BiH se za glasovanje aktivno registriralo oko 35.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH, najviše, 21.000, na području koje pokriva hrvatski generalni konzulat u Mostaru.

Na biračkim mjestima u inozemstvu glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, tzv. dijaspora koja bira tri saborska zastupnika, te državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali, odnosno registrirali za ta mjesta, bilo zbog službenog puta ili boravka u inozemstvu. Oni glasuju za izbornu jednicu u kojoj imaju prebivalište.

Određena su i posebna biračka mjesta, onih za privremeno upisane birače je 105, a mjesta na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, zatvorenici, pomorci i birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi 152.

Još nisu određena biračka mjesta na kojima će glasovati birači koji imaju prebivalište izvan Hrvatske, a na dan izbora se zateknu u Hrvatskoj. Na izborima u studenom za njih je bilo određeno jedno mjesto. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju