Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića zbog primitaka nedopuštenih dodatnih naknada za obnašanje dužnosti gradonačelnika, ali i kako neće pokrenuti postupke protiv bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac jer nije objavila imovinsku kartice i gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju.


Postupak protiv Vlahušića pokrenut je za 2014. i 2015. godinu za koje Povjerenstvo ima izravan pristup podacima Porezne uprave, a u kojima mu je isplaćeno nedopuštenih ukupno 6800 kuna, no moguće je da se tijekom postupka predmet proširi i na razdoblje od 2011. godine., kazala je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

Vezani članci Ilustracija USKOK se oglasio o istrazi protiv Josipe Rimac i ostalih: Prikupljeno više od tri milijuna stranica materijala, izvidi još traju Gabrijela Žalac Mostovci poručuju - sad je jasno zašto se slučaj Žalac "kiselio" u ladicama. HDZ-ov Reiner: "AP može biti bilo tko"

Dodala je da je riječ o ustaljenoj praksi i sistemskoj pogrešci jer su mnoge lokalne jedinice tumačile zakon tako da dužnosnici imaju ista prava kao i javni službenici, poput prava na jubilarne nagrade, nagrade za djecu, regrese i božićnice i slično.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac jer nije objavila imovinsku karticu za vrijeme dok je 2015. vodila projekt obnove starog grada Knina sredstvima Europske unije. Povjerenstvo je utvrdilo da u vrijeme pripreme projekta Rimac nije bila dužnosnica niti zaposlenica grada Knina i da nije primila nikakvu naknadu, te da sam projekt nije prošao na natječaju pa ni s te osnove nije mogla biti isplaćena.

 

Nije pokrenut postupk ni protiv gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju dvije osobe, budući da je utvrđeno da Vrkić nije sudjelovao u provođenju natječaja i nije mogao utjecati na te odluke. U prijavi se navodi da je iskoristio svoj položaj pri zapošljavanju SDP-ove Sonje Kovač, te zapošljavanja Jasenke Vizentaner, supruge vlasnika društva Čarobni tim koje je vodilo njegovu kampanju za gradonačelnika Osijeka. Iako su u oba natječaja utvrđene nepravilnosti, ne može se utvrditi da je gradonačelnik išao na ruku ijednoj od navedenih osoba, utvrdilo je Povjerenstvo.

 

Utvrdilo je i da je član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Dalibor Pudić primio nedopušten dar u vidu hotelskog smještaja koji mu je platila privatna danska tvrtka Danfoss tijekom studijskog putovanja 2013. u Kopenhagen, zbog čega mu je izrečena opomena.

Pudić se na sjednici branio da nije bio u registru dužnosnika te da u Upravnom vijeću sudjeluje kao stručnjak i da ne može biti u sukobu interesa. Kazao je da nije znao tko je platio smještaj hotelskog smještaja niti organizirao putovanje te istaknuo da ni u kojem slučaju nije doveden u odnosu zavisnosti s tom privatnom kompanijom koja proizvodi ventile za razdjelnike. Ustvrdio je da HERA uopće nije nadležna za donošenje odluka o pitanju razdjelnik, kao i da on osobno nije odlučivao o razdjelnicima.

Stroža kazna od 4000 kuna izrečena je Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, jer je kao predsjednica Upravnog vijeća ustanove Sportski objekti Vukovar dala suglasnost u javnom natječaju na kojem je njezin sin primljen u radni odnos.

Povjerenstvo je na sjednici pokrenulo postupak i protiv Luke Ljubičića, pomoćnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zbog primanja dara u vidu plaćanja kotizacije za sudjelovanje na IT konferenciji 2016. u Londonu čije troškove je snosio organizator tvrtka Hewlett Packard.

Protiv Maria Bebića, bivšeg pomoćnika ministra rada i mirovinskg sustava, pokrenut je postupak jer se neposredno nakon prestanka mandata zaposlio u Hrvatskoj pošti s kojom je ministarstvo imalo poslovni odnos, a prethodno nije zatražio suglasnost Povjerenstva.

Prijavu protiv Siniše Varge, bivšeg minstra zdravstva zbog propasti Imunološkog zavoda, Povjerenstvo nije prihvatilo zbog nepotpunih informacija.

Povjerenstvo bi moglo ponovno obnoviti postupak i protiv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ukoliko naknadno stekne određene saznanja ili dobije dokumentaciju odnosno Vijeće za nacionalnu sigurnost deklasificira podatke, izvijestila je Orešković

Ministarstvo unutarnjih poslova naime Povjerenstvu nije dostavio podatke o tome kada je i gdje održana rođendanska proslava koju je organizirao Zdravko Mamić pozivajući se na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju