Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznatiji kao lovci na eure

Grčić angažirao profesionalne 'lovce' na projekte EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić angažirao je profesionalne lovce na projekte EU, njih ukupno 15. Lovci na eure tako će diljem Hrvatske tragati za projektima koje bi mogao finacirati Bruxelles.

Petnaest profesionalnih lovaca na projekte dolaze iz međunarodne UN-ove organizacije. Zadaća im je identificirati i pripremiti projekte koji bi mogli povući novac iz EU fondova. Najviše će koristi imati tri najnerazvijenije županije - Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna U sljedećih 7 godina Jesmo li spremni za 11,7 milijardi eura iz EU fondova?

'Mi ćemo u narednih 15 mjeseci nastojati prikupiti 51 projekt točno smo definirali koliko i kakvih projekata. Trebali bi biti vredniji od tri milijuna eura znači ozbiljni projekti a kasnije bi mogli poslužiti kao model za sva druga područja Hrvatske.', govori Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

>> Grčić: Gospodarska situacija se poboljšava

UN-ovi konzultanti u Hrvatskoj su već godinama. Pomažu upravo najsiromašnijim županijama. Sada ce zajedno s vladom tragati za projetima koje Bruxelles plaća.

'Bila bi prava šteta propustiti mogućnost iskorištavanja europskih fondova i adresiranje potreba ovih područja. Ovo zahtjeva puno posla, puno pripreme kako bi se došlo do novca. I tu može UNDP pomoći. I nije samo riječ o dostupnosti fondova već je cilj naučiti lokalno stanovništvo kako da to u budućnosti rade sami.' Kaže Louisa Vinton iz UNDP-a

Pomaže i gospodarska komora. Inicijativu vlade i undp-a podržavaju. No upozoravaju na dva problema. 'Tek kad imate neke projekte možete vidjeti da li vi to možete financirati iz eu fondova. Dakle nedostatak dovoljnog broja projekata koji može koristiti ta sredstva, a drugo je znanje i iskustvo ljudi, potencijal je na niskoj razini.', kaže mr.sc. Zvonimir Savić, HGK Centar za EU

Do sad se nisu tražili lovci na projekte, tvrdi Grčić, jer se ministarstvo oslanjalo na vlastite kapacitete. 'Ovi lovci na projekte zapravo su samo jedan od projekata pomoći jedinicama lokalne samouprave na terenu.', kaže Branko Grčić

U prošlom valu proširenja najviše novca iz fondova povukla je Poljska. No najučinkovitije su bile Latvija i Litva. Hrvatska upravo tome teži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene