Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sljedećih 7 godina

Jesmo li spremni za 11,7 milijardi eura iz EU fondova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku u sljedećih 7 godina iz europskog proračuna očekuje 11,7 milijardi eura. Kad se oduzme ono što će Hrvatska uplatiti za projekte, ostat će oko 8 milijardi. No, za taj bankomat ne vrijedi kreditna kartica, već kvalitetni projekti. Ima li ih Hrvatska spremne?

Iz proračuna Europske unije, u sljedećih 7 godina - 11,7 milijardi eura dobit će Hrvatska. Milijarda eura na godinu za projekte. No, dokumenti u kojima piše što će se moći financirati, još nisu gotovi. 'Tu pratimo europski trend pripreme dokumenata. Tu ne kasnimo niti dana, to odgovorno tvrdim', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U velikom smo plusu 'Hrvatska je iz EU povukla 105 milijuna eura više nego što je uplatila' Slika nije dostupna 655 miljuna eura Evo na koje je projekte Hrvatska spremna potrošiti europski novac

No, probleme s pripremom projekata, zamijetili su zastupnici u Europskom parlamentu.'Prijavitelji projekata moraju sami osigurati sredstva za pripremu, inicijalno financiranje i sufinanciranje vlastitih projekata. Troškovi za apliciranje projekata iznose i do 10 posto vrijednosti projekta', kazao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

>> 'Hrvatska ne koristi novac iz EU fondova'

No, zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ističe, Vlada premalo radi.'bavi se ovim malim kodmadom od 459 milijuna eura, a što se tiče ove važne omotnice koja nam je izglasana i od koje iz kohezije dobivamo osam milijuna eura, nije napravljeno ništa', kazala je.

Grčić kaže kako kritičari ne vide dobro. 'Imamo za dobar start. Preko 600 milijuna eura spremnih natječaja za apsorbciju fondova što je vrlo vrijedna stvar u ovom trenutku', tvrdi Grčić.

Ni oporba u Saboru nije zadovoljna. Hrvatskoj su, kažu, potrebni projekti koji će pokrenuti gospodarstvo.'Ti novci su nam neophodni za izlazak iz krize i dok ne pokrenemo investicije, nema ni izlaska iz krize', kazao je saborski zastupnik Zlatko Tušak. HDSSB-ov Boro Grubišić kaže pak kako Hrvatskoj nedostaju brojni infrastrukturni objekti. Od željeznica pa do vodoopsrkbe - planira ih se raditi europskim novcem. Vidjet će se hoće li on 'kapati' ili 'curiti.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene