Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalio svima što brinu

Bandić obišao Dumovec nakon potresnih svjedočanstava volontera: ''Ni jedan kućni ljubimac ne zaslužuje patnju''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon napisa u medijima o lošim uvjetima u Azilu Dumovec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak se osobno otišao uvjeriti u stanje skloništa za nezbrinute životinje u tome zagrebačkom prigradskom naselju te je zahvalio građanima što za njih brinu.

Iako tijekom obilaska u pratnji medija nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, gradonačelnik je pozvao sve koji imaju zamjerke na rad i uvjete u skloništu da ih prijavljuju te obećao da će one biti uklonjene u najbržem mogućem roku. 

Bandićev obilazak skloništa u Dumovcu potaknuli su napisi u Nedjeljnom Jutarnjem listu o strašnim uvjetima smještaja životinja, nakon kojih je na facebooku najavio da će osobno otići u spomenuti azil za životnje i ispitati utemeljenost objavljenih informacija.

Tijekom obilaska gradonačelnik je kazao da je kao vlasnik kućnog ljubimca, posebno osjetljiv na ovakve situacije i ''zahvalio svima na javljanju, brizi i empatiji koju iskazuju prema životinjama".

''Zahvaljujem svima na javljanju, brizi i empatiji koju iskazujete prema životinjama. Ni jedan kućni ljubimac ne zaslužuje patnju. Podsjetit ću na velikog Dostojevskog koji je rekao: 'Čovječe, ne ponosi se svojom superiornošću nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskvrnjuješ zemlju'', rekao je Bandić.

Skok: Riječ je o starim fotografijama

Ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok, pod čijom nadležnosti je i sklonište u Dumovcu, rekao je kako je riječ o starim fotografijama koje su nastale tijekom redovitog čišćenja koje se u azilu provodi najmanje dva puta na dan, a po potrebi i više, posebice kod bolesnih životinja. Dodao je i da je pas Vučko s fotografija sretno udomljen gotovo pola godine.

No, s obzirom na to da životinje dolaze uglavnom s ceste, često jako ozlijeđene i bolesne, prizori ponekad izgledaju zastrašujuće, rekao je Skok odbacivši bilo kakvu mogućnost zanemarivanja ili zlostavljanja životinja.

Rad Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba pod konstantnim je nadzorom: pod redovitim je nadzorom veterinarske inspekcije u sklopu Državnog inspektorata, a rad Skloništa nadzire i Kontrolni ured Grada Zagreba.

Voditeljica azila sve opovrgava

Na svjedočanstva nakon članka u Jutarnjem listu, reagirala je voditeljica azila Tatjana Zajec. ''Negiram sve optužbe koje se tiču eventualnog kažnjavanja životinja. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba ne koristi miniwash za discipliniranje životinja, već radi prema principu pozitivne motivacije životinja, poput kliker treninga, a treninge vode djelatnici skloništa, kao i volonteri'', rekla je Zajec. 

Opovrgnula je i navode da se zbog ušteda na lijekovima psi bude ranije no što je završena operacija, a zahvat se zatim nastavlja obavljati "na živo".

 ''Vezano na navode da djelatnici koriste pepper spray, odgovorno tvrdim da se u Skloništu ne koristi papreni, nego zvučni sprej. Jasna su pravila kad se sprej smije koristiti.

Nije istina ni da radnici izbjegavaju psima davati deke jer im se ne da mijenjati ih i čistiti. Izuzetno nam je važno da psi budu na čistome, toplome i suhome. Krv s fekalijama u boksu znak je narušenog zdravlja životinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbilja užas! Grubnić se obratio Bandiću zbog jezive situacije u Dumovcu, pridružile mu se i druge zvijezde, odgovor je dobio, evo što stoji u njemu

Kaže, kako je fotografija mogla nastati prije čišćenja boksova. ''Fotografija tog sadržaja mogla je nastati u rano jutro, prije čišćenje boksova. Nadamo se da je volonter o tome obavijestio naše veterinare. Volonteri imaju obvezu prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja životinje - od šepanja do krvi u stolici'', navodi voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene