Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar Butković i ravnatelji lučkih uprava potpisali su ugovore o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet, vrijedne ukupno 50 milijuna kuna.


Ugovore su s Ministarstvom sklopili ravnatelji lučkih uprava Pula, Umag-Novigrad, Mali Lošinj, Krk, Rab, Bakar-Kraljevica-Kostrena, Novi Vinodolski, Novalja, Senj, Zadar i Vela Luka te lučkih uprava Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković izgubio živce: ''Da nam pamet sole Mostovci koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode?'' Andrej Plenković Plenković: ''HDZ će postupiti po presudi Vrhovnog suda i uplatiti novac u državni proračun. Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za to vrijeme''

Potpisivanju je prisustvovao predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo da je Hrvatska jedina od svih europskih zemalja mediteranska i podunavska, "što je naša silna dodana vrijednost, kako u turističkom i gospodarskom, tako i u općem kulturnom i civilizacijskom pogledu".

Premijer je posjetio da je lani prihvaćena Strategija pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH, a potom su donijeti nacionalni planovi razvoja luka. Dodao je da je to izrazito važno za prometno povezivanje otoka i priobalja s unutrašnjosti i europskim koridorima.

Zadnjih deset godina, kako je rekao, u Hrvatskoj je u sustav županijskih i lokalnih luka investirano više od 500 milijuna kuna. Dodao je da su luke važne za razvoj hrvatskih otoka te da Vlada vodi računa o kvalitetnom obalnom i linijskom prometu kako bi se komunikacija između otoka i kopna međusobno ojačala i bila na razini koju očekuju otočani i turisti.

"Sanacije i rekonstrukcije pridonijet će ukupnoj modernizaciji luka. Nacionalni planovi bit će preduvjet i podloga za izradu projekata i aplikaciju za dodatna sredstva kako bismo i tom dodanom vrijednošću europskoga proračuna omogućili kvalitetniji razvoj naših luka i općenito ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske", zaključio je Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da su ovogodišnja proračunska izdvajanja od 50 milijuna kuna za lučke uprave povećana u odnosu na prošlu godinu za deset milijuna kuna. Obnova lučke infrastrukture pridonosi kvaliteti života i ostanku stanovništva na otocima, rekao je, pojasnivši da je potpisano devet ugovora za započete projekte i devet sporazuma nakon kojih slijede javni natječaji.

Najavio je da bi Ministarstvo, nakon što su donijeti nacionalni planovi za luke, u idućih deset dana trebalo predstaviti akcijski plan, čime će se steći uvjeti za korištenje 80 milijuna eura iz europskih fondova.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Marojević u ime potpisnika je istaknuo je da su državna izdvajanja za luke najveća u zadnjih osam godina. Raduje ga što je velik dio tih ulaganja vezan za otoke, jer njima najviše trebaju ulaganja u lučku infrastrukturu. "Dobro je da je Vlada na početku svoga mandata to prepoznala", istaknuo je Marojević. U Hrvatskoj ima 344 luka lokalnog značaja, 65 luka županijskog značaja te 6 luka od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku.

Trenutno su za sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture na raspolaganju sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna iz državnog proračuna za 2017. godinu, 80 milijuna eura iz fondova EU te 45 milijuna kuna iz sredstava HBOR-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju