Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u petak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju informatizacijskog sustava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u vrijednosti od 166.571.000 kuna pri čemu se 141.585.350 kuna sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.


Ugovor o provedbi projekt "Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – eHZMO"“ potpisali su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, priopćeno je iz HZMO-a.

Vezani članci Josip Aladrović - 3 Ministar Aladrović o stravi u Međimurju: "Obitelj nije bila pod nadzorom." Komentirao je i neradnu nedjelju te novi model obiteljskih mirovina Promo materijali - 3 Novih kuća još nema, ali država će potrošiti dva milijuna kuna na kemijske, kape i kišobrane: ''Kriva'' je Europska unija

Tijekom 46 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, provest će se sveobuhvatna modernizacija informacijskog i komunikacijskog sustava HZMO-a te unaprijediti daljnji razvoj temeljnih poslovnih procesa radi povećanja interne učinkovitosti i djelotvornosti HZMO-a kao javnog servisa građana te pružanja pravodobnih, standardiziranih i kvalitetnih usluga korisnicima.

Aladrović: Povećati ažurnost i učinkovitost institucija javne uprave

Ministar Aladrović rekao je kako Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao upravljačko tijelo projekta želi podržati institucije tržišta rada ulaganjem u informatičke i komunikacijsku sustave s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge korisnicima. Konačni cilj je povećati ažurnost i učinkovitost institucija javne uprave i kreiranje što kvalitetnijeg servisa građana.

"Uzimajući u obzir broj korisnika o kojima HZMO svakodnevno skrbi te današnje digitalno okruženje, kvaliteta usluge uvelike ovisi o adekvatnoj informatičkoj podršci. Sve je veći broj građana koji žele potrebnu uslugu riješiti jednim klikom iz vlastitog doma. U tom smislu, poslovni ciljevi HZMO-a usmjereni su na pružanje usluge u što kraćem roku i na što jednostavniji način te smanjenje čekanja na šalterima“, izjavio je ravnatelj HZMO-a.

HZMO skrbi o približno 1,5 milijun osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu za više od 300 tisuća djece.

Nova IT rješenja, koja će se dijelom temeljiti i na primjeni umjetne inteligencije, omogućit će korisnicima za veći dio usluga e-komunikaciju s HZMO-om bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere, proaktivniji pristup korisnicima i dostupnost usluga neovisno o radnom vremenu. Također se očekuje povezivanje i razmjena podataka s drugim tijelima javne uprave i inozemnim nositeljima osiguranja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju