Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok vlada kreditiranjem mladih pokušava oživjeti tržište nekretnina, otočka vlast prema svojim je mještanima pokazala mnogo više osjetljivosti. Općina Preko na otoku Ugljanu, stambene kredite subvencionira sa 700 kuna na mjesec.


Ova bespovratna sredstva korisnici će dobivati u trajanju 5-godišnjeg ugovora. Već na samom početku akcije mještani su pokazali velik interes. Buroviti zimski dani na otoku često znaju biti prilično depresivni. No Iva i Kristijana posao uvijek napuštaju sretne, jer znaju da odlaze u toplinu vlastitog doma. 'Ja nisam živjela cijeli život na otoku. Kad smo se ja i muž oženili onda smo odlučili se vratiti nazad, roditelji su nam s otoka i onda smo se odlučili tu vratiti i izgradili kuću, jer zaista, novce što smo ovdje napravili kuću od 300 kvadrata bi u gradu kupili stan od 60 kvadrata', priča Iva Crnošija, korisnica subvencije.

Vezani članci Sanja Musić Milanović Sve veći problem među djecom: Šokantne brojke koliko je osmogodišnjaka prekomjerno teško Dnevnik u vašem selu: Kako zadržati mlade na selu? (Foto: Dnevnik.hr) 1 - 1 Kuće i zemljišta za jednu kunu: Ova bi općina od iduće godine mogla postati među najpoželjnijima u Hrvatskoj

Život na otoku njoj i njenoj obitelji olakšava financijska pomoć općine. U narednih 5 godina dobivat će 700 kuna mjesečne subvencije za stambeni kredit. 'Njihova obveza je da ne prodaju nekretninu u roku od 10 godina i da su domicilni stanovnici, znači da su prijavljeni u općini Preko i da su mlađi od 42 godine', pojasnio je načelnik općine Preko Ante Jerolimov. Sredinom prošlog stoljeća broj stanovnika ove općine gotovo se prepolovio. Sada je cilj zadržati postojeće stanovnike, privući nove i ne dopustiti da se povijest ponovi.

'S obzirom na našu blizinu, onda je ovo bila još jedna dodatna mjera da se ti mladi ljudi ipak zadrže tu, da ne kupuju stanove u Zadru', kaže Jerolimov. '700 kuna svaki mjesec kad vam netko pokloni jako dobro dođe', ističe Iva. Samo u prvih mjesec dana potpisani su ugovori s 10 korisnika, a bit će ih još. 'Mi smo tek podnijeli ovaj znači zahtjev za POS-ove stanove koji su u izgradnji i onda se nadamo iza toga kad priložimo dokumentaciju da će i nama to bit tako', kaže Kristijana Dorkin, mještanka Preka. Ovo je samo jedna od mjera za pomoć stanovnicima i privlačenje novih mladih obitelji, a najvažnije je spriječiti napuštanje otoka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju