Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan politološki esej

POSTOJI LI RASKOL U HDZ-U? Karamarko: Ma kakvi; Stier: To nije realno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier demantirali su u nedjelju da u stranci postoji raskol zbog Stierova najavljenog politološkog eseja s prijedlogom razvoja stranke.

"Ma kakvi. Stier je član HDZ-ova Odbora za razvoj, ima pravo napisati što hoće i sve će se razmatrati", kazao je Karamarko novinarima upitan je li, kako se medijski spekulira, najavljeni Stierov esej s prijedlogom reforme stranke doveo do raskola u HDZ-u.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Karamarko je istaknuo i da stranka nije statičko tijelo, već se ono mijenja, politika i izazovi se mijenjaju i potrebno je imati odgovore na to.

'Zašto ne pišete o SDP-u?'

Zašto se u medijima samo piše o takozvanom raskolu u HDZ-u, a ne i što se događa u SDP-u, upitao je Karamarko. Rekao je kako cijeni novinarski posao, ali da ne razumije "tu vrstu shvaćanja da se gubitnika proglasi pobjednikom, da se HDZ-ova relativna pobjeda pokušava još više relativizirati, što nije dobro".

"Možda bi javnost zanimalo što se događa u SDP-u nakon gubitka više od 20 mandata, dok ih je HDZ dobio više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Mi smo pobjednici, oni gubitnici. Očito, kao i u protekle tri i pol godine, svi se bave HDZ-om. Dok je bio opozicija, pitaju gdje je naš program. Sada kad su vidjeli da imamo program, ne znaju što bi s njim, jer SDP nema program. Malo je to čudno, ali i simpatično jer novinari moraju raditi svoj posao", kazao je Karamarko.

Karamarko: Nisam dobio odgovor od MOST-a

Da je njegov najavljeni politološki esej izazvao raskol u stranci, negirao je i Stier, istaknuvši kako na njega nema nikakve primjedbe u vrhu stranke. To je politološki esej koji će biti objavljen u prosincu, u njemu je riječ o razvojnim paradigmama, a naglasak je na razvoju Hrvatske, rekao je.

Stier: Nemam ambiciju

Stier je istaknuo kako nisu realni medijski napisi koji ga spominju kao budućeg mandatara. To nije realno, kazao je. "Nemam nikakvu drugu ambiciju osim što i dalje želim raditi na daljnjoj profilaciji HDZ-a kao demokršćanske stranke i s tog pogleda pridonijeti razvoju Hrvatske", rekao je Stier.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je, upitan je li spreman biti mandatar buduće vlade ako Most bude inzistirao na tome, odgovorio da je nedjeljni sastanak u HDZ-u bio posvećen temi sigurnosti i borbi protiv terorizma te da nikakvih razgovora o tome tko bi mogao biti premijer nije bilo.

"Još traju pregovori o budućoj koaliciji i dobivanju potpore većine zastupnika u Saboru. HDZ je dobio najveći broj mandata u ovom trenutku, a na pregovorima je da vidimo kako ćemo uspjeti formirati vlast. Nikakvih razgovora o tome tko bi osobno mogao biti premijer nije bilo na današnjem sastanku", kazao je Plenković nakon konzultacija koje je predsjednik stranke sazvao u nedjelju s HDZ-ovim europarlamentarcima vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi te migrantsku krizu.

Na pitanje slijede li unutarstranački izbori ako HDZ ne uspije formirati vladu s Mostom nezavisnih lista, odgovorio je kako su svi članovi stranke fokusirani na to da HDZ preuzme odgovornost zajedno s drugim zastupnicima, koji bi ga podržali u iduće četiri godine. "Stranački izbori su tema kada za to dođe vrijeme", rekao je Plenković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene