Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranije nego inače

Poslodavci već sad traže sezonce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za više od 371 tisuću nezaposlenih napokon stižu dobre vijesti sa Zavoda za zapošljavanje. Uz pripreme za turističku predsezonu, započela je potražnja za sezonskim djelatnicima. Prva radna mjesta očekuju se tijekom ožujka.

Ove godine poslodavci radnike traže ranije nego inače, a to potvrđuje i Zavod za zapošljavanje. Najveći razlog je taj što uskrsni blagdani ove godine padaju relativno rano i to na posljednji vikend u ožujku, a upravo Uskrs na jadranskoj obali tradicionalno obilježava i početak predsezone.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Slika nije dostupna S poslom u turizmu je gotovo Posljednji sezonci odlaze kući, novi će posao teško naći

Zato će mnogi hoteli i restorani, koji su tijekom zime bili zatvoreni, otvoriti vrata s prvim danima ožujka. Iako se na državnoj razini aktualni podaci o ponudama za sezonska radna mjesta još uvijek obrađuju, samo u Zadarskoj županiji, primjerice, trenutno ih je oko 400. Velike hotelske kuće već su podnijele prijave, a tijekom idućih tjedana očekuje se da će do učiniti i mali poslodavci.

Anita je svoju sreću pronašla za hotelskom recepcijom. 'Na ovom radnom mjestu sam dvije godine kao šefica recepcije. Jako sam zadovoljna i moram biti zadovoljna jer rijetki su slučajevi u današnje vrijeme da se radi u struci', kazala je Anita Merle, šefica recepcije.

>>
Mjere zapošljavanja u turizmu: 'Pola-pola', 'Stalni sezonac', 'Rad i nakon ljeta'...

Njoj će se već idućeg mjeseca pridužiti 40-ak sezonskih djelatnika. Za radna mjesta u ovom hotelu potražnja je započela ranije nego ikad. 'Mi smo to napravili iz dva razloga. Prvo, da bi s tržišta uzeli najkvalitetniji kadar, a drugo, za sezonu 2013. očekujemo puno raniji dolazak, veći broj gostiju', kazao je Marko Mijić, direktor hotela.

Zato više posla očekuju kolone nezaposlenih, a ovakvi oglasi ovih su dana najtraženiji. Tražim posao konobara, i to zato što imam iskustva već. Sad nema posla, pa sezonski tražim', kazao je Josip Marić koji je nezaposlen.

Povećana potražnja za radnicima ipak ne znači da će s poslom krenuti odmah. 'Oni će biti primljeni u različitim vremenskim intervalima do punog jeka turističke sezone', kazao je Željko Marić iz HZZ-a Zadar.

Ove godine uz nove poticaje. Naime, kroz mjeru 'Stalni sezonac' država radniku 6 mjeseci izvan sezone plaća mirovinsko osiguranje. Radnik je dužan i naredne sezone prihvatiti posao, a poslodavac stalno zaposliti 20 posto sezonskih djelatnika. U mjeri 'Rad i nakon ljeta' potpore su u obliku subvencija za plaće. Za male i srednje poslodavce one iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće, a za velike 30 posto. 'Svakako da ćemo maksimalno gledati iskoristiti nešto. Sigurno slijedom toga ćemo i ove koji su nam bili sezonski zaposliti za stalno', kazao je Stipe Knežević, vlasnik restorana.


Velika očekivanja imaju i oni koji su trenutno na Zavodu za zapošljavanje. 'Odlično! To bi spasilo jer čovjek nakupi po 4-5 mjeseci maksimalno sezonskog rada, a ovo bi za cijelu godinu, bilo bi stvarno ugodna stvar', kazao je Ivan Štrokan koji je nezaposlen. Upravo to i jest cilj - što duže i učinkovitije prisustvo na tržištu rada.

Trendovi pokazuju da iz godine u godinu broj sezonskih zaposlenika raste. Prošle godine u Hrvatskoj ih bilo je nešto manje od 40 tisuća. Ove godine stručnjaci očekuju da bi broj mogao porasti na 45 tisuća, od kojih se najveći broj odnosi na ugostiteljstvo i trgovinu. Najtraženiji su kuhari, konobari, sobarice i spremačice, a bit će mjesta i za turističke animatore i stručnjake za wellness. Jadranske županije pad nezaposlenosti očekuju od ožujka, a poboljšanje bi se trebalo vidjeti i na državnoj razini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene