Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji dan

Inicijativi u ime obitelji svaki potpis je važan, pojedini štandovi rade do ponoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva tjedna inicijativa U ime obitelji prikuplja potpise građana za referendum kojim bi se promijenila izborna pravila.

Inicijativa U ime obitelji izazvala je polemiku u javnosti, ali i ujedinila dvije najveće stranke SDP i HDZ koje se oštro protive ovakvim izmjenama izbornog zakona. Posljednje dane prikupljanja potpisa obilježili su i zaoštreni odnosi između inicijative i HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ime obitelji Počelo prikupljanje potpisa za referendum o ustavnoj promjeni izbornih pravila Slika nije dostupna Referendum o braku Inicijativa 'U ime obitelji': Vjerujemo u pobjedu

'U Saboru mnogi vuku novac a ne dolaze na posao', smatra građanka Katarina Pongrac. Otkucavaju posljednji sati za prikupljanje potpisa za referendum. Volonteri vjeruju kako će uspjeti.

Osim glasa za zastupnike imenom i prezimenom, prag ulaska u Sabor smanjio bi se na 3%. Svaka izborna jedinica birala bi 20 zastupnika. Glasalo bi se i elektroničnim putem. 3.000 potpisa bio bi preduvjet za izvanparlamentarne stranke. Zabranile bi se predizborne koalicije. Tolike promjene bune ljude. Ali ima i onih kojima je apsolutno jasno zašto ne žele potpisati inicijativu.

'Neće se ništa promijeniti ako se svi potpišu. Samo ova gospođa hoće silom doći na vlast pa je to u pitanju', rekao je jedan građanin.

Izostala je podrška i najvećih stranaka SDP-a i HDZ-a. 'Ovo referendumsko izjašnjavanje pokazalo je da se sve političke kaste s lijeva i desna brzo ujedine i dogovore kada treba štititi svoje privilegije i fotelje to je razočaravajuće za sve birače u Hrvatskoj, ali to je važna informacija o tome koliko možemo očekivati od koga za promjene u Hrvatskoj', kaže Željka Markić.

Završava prikupljanje potpisa za referendum Inicijative "U ime obitelji"

'Prije godinu dana Željka Markić imala je jednu drugu građansku inicijativu koju je HDZ podupirao do te mjere da se do prije nekoliko mjeseci gospodin Karamarko hvalio da je uspjeh referenduma o braku jedna od najvećih pobjeda HDZ-a danas su se razišli. SDP u njihovim svađama nije sudjelovao niti to namjerava', rekao je Peđa Grbin iz Saborskog Odbor za Ustav poslovnik i politički sustav.

S HDZ-om je Inicijativa ušla u verbalni sukob putem priopćenja nakon što je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić na svom Facebook profilu prenio tekst o Željki Markić za koji inicijativa tvrdi da je već ranije demantirala.

'Napadi koji se odvijaju na ovu inicijativu i na mene osobno isti su za ovaj referendum i za prošli metoda rada je slična objava netočnih informacija koje se onda šire kroz medijski prostor od prošlog puta više od čelnika SDP-a ovaj puta više od čelnika HDZ-a. Oni najviše govore tim napadima o sebi', kaže Markić.

'Ne mogu to komentirati odnos između HDZ-a i udruge, ja sam kandidatkinja za predsjednicu RH. Kandidatkinja sam stranke, no ne bavim se trenutno unutarstranačkim pitanjima', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Poštivat će kaže pravila venecijanske komisije i neće se svrstavat niti na jednu stranu. 'Neću potpisati, ne', kaže Grabar Kitarović. Ovakve izmjene izbornog zakona - smatraju i SDP i HDZ - unijele bi kaos u izborni sustav.

U ponedjeljak bi se trebalo znati je li inicijativa prikupila dovoljno glasova. Inicijativi u ime obitelji svaki potpis je važan. Tako da pojedini štandovi rade večeras do ponoći.

Prikupljanje potpisa za ovaj referendum podiglo je popriličnu prašinu na političkoj sceni. I SDP i HDZ protiv su mijenjanja izbornog zakona na ovaj način.

Ukoliko inicijativa prikupi dovoljno potpisa - procedura je poznata. Prvo se glasovi nose predsjedniku Sabora. On ih prosljeđuje Odboru za Ustav, s Odbor Ministarstvu uprave na prebrojavanje. Ministarstvo ponovno vraća Saboru gdje se raspravlja. Inicijativu mogu odbaciti no izglednije je da će ju poslati Ustavnom sudu. Ukoliko inicijativa prođe više neće biti predizbornih koalicija. Omogućit će se i manjima da uđu u Sabor a biti će udarac velikim strankama koji su bili apsolutni gospodari sastavljanja lista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene