Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strujni udar

Zastrašujuće posljedice, a čak nije potrebno ni dodirnuti žice: "Opekline zahvaćaju dublje dijelove - mišiće, kosti, živce..."

Aktualno Galerija Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 5 Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Goran Roić, ravnatelj klinike Goran Roić, ravnatelj klinike Foto: DNEVNIK.hr Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 7 Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 4 Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Strujni udar djeteta na tračnicama, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Maloljetnik koji je stradao od strujnog udara na željeznici u Slavonskom Brodu operiran je u Klaićevoj bolnici u Zagrebu i u indicuiranoj je komi. Liječnici intenzivno prate njegovo stanje. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković provjerila je koje su sve posljedice na ljudski organizam uslijed strujnog udara.

Dječak koji je preživio strujni udar na vagonu na intenzivnoj je njezi na respiratoru jer polovica tijela prekrivena je teškim opeklinama. Liječnici budno prate stanje, vrijeme je ključno.

"25 tisuća volti koji prođu čitavim tijelom je vitalno ugrožavajuća ozljeda, posebice prvih dana, tjedana kad su moguće komplikacije, ne samo ozljede kože i potkožnog tkiva nego i drugih organskih sustava", objasnio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Oporavak će biti dugotrajan.

"Stabilizirati pacijenta, nakon 8-12 dana slijedi nadomještavanje opečenog tkiva kože i potkožnog tkiva novim tkivom, bilo transplantacijom, ili umjetno uzgojenom ili donorskom kožom", dodao je.

Nije potrebno dodirnuti žice

Za nastanak strujnog udara čak nije potrebno ni dodirnuti žice - udaljenost od dva metra od svih dijelova kontakne mreže pod naponom je dovoljna. Visok napon i temperatura potom prolaze kroz tijelo.

Posljedice ovise o naponu i jakosti, teške ozljede podrazumijevaju, ne samo kožu i potkožno tkivo, već i unutarnje organe - ozljede srca i respiratornih organa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poznat po nasilju Muškarac zatočio ženu i dijete u Baranji: Policija objavila detalje okončane talačke krize

"To su opekline koje zahvaćaju dublje dijelove, mišiće, kosti, živce, krvne žile. Sve se to događa u malom rasponu vremana - i opeklinske ozljede i lomovi kao posljedica snažnih kontrakcija mišića i promjene što se tiče električnih impulsa u srcu", objašnjava Darko Sinjeri, liječnik hitne medicine u Zagrebu.

"Potrebna edukacija"

Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25.000 V, što je 113 puta više nego kućanski uređaji. Putnici su zgroženi.

"Strašno, pa trebala bi dodatna edukacija i u školama dodatne mjere opreza", navodi Dominik. "Možda bi trebao postojati nekakav znak da se to ne smije pa da se ubuduće ne događa", dodaje Božena.

"Možete ne znam kako čuvati željeznicki kolodvor, ako je netko nastrojen, on će to napraviti. Edukacija 100 posto od kuće, pa škole. Meni je žao djeteta da mu se to desilo, možda će platiti životom, ali to nije prvi ni zadnji puta", kazala je Dijana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drugi pobjegao Pijan sjeo za volan i dao po gasu, sletio u kanal i prevrnuo se na krov: Ozlijeđeno trogodišnje dijete

U posljednjih šest godina, šest osoba je poginulo od posljedica strujnog udara na pruzi, deset je teško ozlijeđeno. Od 15 nesreća, 13 se dogodilo zbog penjanja na vagone.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene