Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ni potrebno dotaknuti žice

Nakon stradanja dječaka u Slavonskom Brodu, HŽ upozorava: Napon na pruzi 113 puta jači od struje u kućanstvu

Povodom stradanja maloljetnog dječaka od strujnog udara, Hrvatske željeznice objavile su apel građanima kojim upozoravaju na potencijalne opasnosti. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice, poručili su.

Potaknuti slučajem maloljetnog dječaka koji je nastradao od strujnog udara penjući se na vagone na kolodvoru u Slavonskom Brodu Hrvatske željeznice objavile su kako izražavaju žaljenje i poslale apel, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu u svrhu educiranja i osvješćivanja javnosti.

Prošle godine dogodila su se tri izvanredna događaja zbog udara električne struje visokog napona, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, a jedna je ozlijeđena.

U posljednjih šest godina (2017. – 2022.) dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Jedna smrtno stradala osoba i osam teško ozlijeđenih osoba bile su u dobi do 18 godina.

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi NESREĆA U PULI HŽ o naletu vlaka na kombi: Dogodio se kvar, vlak je zaustavljen, a onda je došlo do samopokretanja

Dovoljno je biti udaljen dva metra da bi došlo do udara

U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!

Za usporedbu, neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25 000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu!

U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama!

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća kod Novske izrazili sućut HŽ se oglasio o stravičnom sudaru vlakova: "Vozio je na relaciji Vinkovci-Novska"

Građani oprez:

• Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kojima prolazi pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu!
• Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!
• Da bi se dogodio strujni udar dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno!
• Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjati se na parkirane vagone i neovlašteno hodati po pruzi i približavati se konstrukcijama mreže pod visokim naponom zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene