Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Začarani krug neplaćanja

Posljedice Agrokora: Osim neplaćenih računa, dobavljači imaju još jedan veliki problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih problema dobavljača Agrokora, uz neplaćene račune, jest plaćeni PDV.

Bez obzira na to što novac za svoju robu i usluge nisu dobili, dobavljači su porez morali platiti, a od njih se sada očekuje da po istome obrascu funkcioniraju i dalje.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake

Ni novi Zakon kojim država pokušava stabilizirati Agrokor, ne mijenja stanje. Proizvodnja je već počela patiti i proizvođači su već počeli smanjivati svoje isporuke.

"Vjerujte mi, oni su iscrpili sve. Nema više novaca da se investira u novo. Situacija je takva da ako se u vremenu od mjesec dana ne plati, dolazi do prisilne naplate. Ako na računu ima novca, skine se, a ako nema, blokira se račun"  kaže Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Isti problem imaju svi Agrokorovi dobavljači.

"Državi kad platite PDV onda ga ne možete dobiti nazad, to je gotovo nemoguće. Ako gledamo da je bilo 16 milijardi duga, onda se može pretpostaviti da je u tome oko  3.2 milijarde poreznih dugova koje su morali podmiriti dobavljači" rekao je Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

Jedini koji ne moraju plaćati PDV po izdanom računu i to tek od 2015. su manji dobavljači koji godišnje imaju promet manji od 3 milijuna kuna.

Ni novi zakon koji želi stabilizirati u ovom slučaju Agrokor ne predviđa poreznu zaštitu dobavljača koje je isti taj Agrokor doveo u probleme.

"To je sigurno tema koju ćemo staviti na stol kada krenu konkretni razgovori vezani uz zakon koji je donesen", kaže Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ostaje pitanje što je sa likvidnosti koja je zamrznuta. Posebice za male firme i dobavljače koje nemaju niti kredite niti kapitala niti nekakvih rezervi.

Velik problem država je počela rješavati, sad joj još predstoji rješavanje tisuće manjih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene