Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajaju se štete

Posljedica požara kod Splita: 300 hektara zgarišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je iza požara na Kozjaku kod Splita ostalo više od 300 hektara zgarišta, ekipe Hrvatskih šuma na terenu popisuju štete.

Dio zemljišta je bio pod makijom, a najveći dio pod borovom šumom starom i 80 godina. Plan je da se u roku od tri godine uklone izgorjela stabla i izvuku s terena kako bi se potaknula obnova šume. No, pola izgorjelih površina su privatne parcele i pitanje je tko je imao interesa osloboditi zemljište od stabala i što će biti s tim terenima. Dok šumari planiraju sanaciju, policija provodi istragu.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj Prilika za promjenu Biser Mediterana u opasnosti: ''Zbog klimatskih promjena imamo ratno stanje u vrijeme mira'' Slika nije dostupna Tko je kriv? Policija i vatrogasci vjeruju kako su požari iznad Splita podmetnuti

>> Policija i vatrogasci vjeruju kako su požari iznad Splita podmetnuti

'Do sada smo razgovarali s nekih 20 ljudi, ali ta brojka će sigurno biti još veća', ističe Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Pitanje je, kažu stanovnici, samo je li piroman poremećena osoba ili je riječ o ekonomskom interesu. Padine Kozjaka, pluća Splita, taman su se oporavile od ranijih požara, sve je baš nabujalo i ozelenjelo. Sada je to 300 hektara crnog zgarišta. Ekipe Hrvatskih šuma na terenu tek popisuju štete na svojoj šumi, dio borova bio je star i 80 godina. 'Imamo tri godine rok za sve sanirati, izvući drvo i oporaviti šumu', kaže Ante Taraš iz Hrvatskih šuma.

Pola izgorjelih parcela je privatna zemlja, tko će sanirati te parcele? Mnogi svjedoče kako su čitave padine bile loše održavane i neprohodne zbog čega je bilo teško i nemoguće gasiti sa zemlje. No, u Rupotini se još priča kako je požar planuo od mjesne ceste, s jako malog područja te da se na početku presporo reagiralo, a na početku se sve brzo moglo ugasiti.

Hrvatske šume još ne žele o iznosima. Ali u velikom požaru u Makarskoj 2008. izgorjelo je 420 hektara i šteta je bila oko 100 milijuna kuna. Trošak sanacije na 300 hektara velikom zgarištu Kozjaka mogao bi dosegnuti i do 70 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene