Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada još nema odgovor

Energetski udari stižu jedan za drugim, što učiniti - zamrzavati cijene ili smanjivati PDV? "Bilo kakva intervencija dovest će do novih neravnoteža"

Aktualno Galerija Poskupljenje energenata - 1 Poskupljenje energenata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje energenata - 2 Poskupljenje energenata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje energenata - 3 Poskupljenje energenata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje energenata - 4 Poskupljenje energenata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Poskupljenje energenata - 5 Galerija 1/8 >>
Dolazi nam energetski udar. Plin je prvi, pa struja. Vlada je toga svjesna, ali modele kako to spriječiti nema. Rast cijena plina je najveći u dvadeset godina. A kada bi tržište reguliralo cijene računi bi bili dva i pol puta veći od sadašnjih. Država može zamrznuti cijene, ali onda HEP i INA postaju gubitaši. Smanji li PDV, rupa u blagajni sve je veća.

Plinski udar je neizbježan. Na Vladi je da ga koliko-toliko ublaži.

Pročitajte i ovo Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Podaci Eurostata Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje Ilustracija Visoke cijene energenata Prijeti li nam nestašica lijekova i kemikalija? Nijemci gase pogone: "Proizvodnja se urušila u svim dijelovima sektora"

"Ono što će uslijediti od travnja je korekcija cijena na gore, ona se dogodila u vrlo visokim postotcima na razini EU-a i to nije moguće izbjeći", poručio je ministar Tomislav Ćorić.

Predsjednik udruženja distributera i opskrbljivača plinom Srećko Ezgeta tvrdi da se cijene kreću pet do šest puta više nego što su bile prije dvadeset godina. Opskrbljivači plinom za 630 tisuća domaćinstava i gospodarstava traže od Vlade hitne mjere.

"Po ovako visokim cijenama opskrba plinom može biti dovedena u pitanje", dodaje Ezgeta u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Mislavom Bagom.

Čeka nas ogroman rast cijena

Od travnja bi tako vrijedile nove cijene, a Ezgeta ističe kako bi cijena plina za kućanstvo porasla dva i pol puta, dakle ono što je sada 19 eura bilo bi 45 eura.

Problem je što je plin trenutačno na 80 eura, što znači i gubitak i stečajeve. Ezgeta tvrdi – prijeti nam kolaps opskrbe plinom u narednom razdoblju.

Vlada još nema odgovor, samo se analiziraju razni scenariji.

"U ovom trenutku ministarstvo i svi ostali u biznisu gledaju kako da smanjimo taj udar na građane", tvrdi premijer Andrej Plenković. Ministar Josip Aladrović pak kaže da ne znaju odgovor na pitanje dolazi li do poremećaja na tržištu energenata ili je riječ o kratkoročnim korekcijama.

Sindikalisti bi državni intervencionizam. Predsjednik Sindikata Krešimir Sever želi da Vlada odredbama ne dopusti da cijene rastu iznad određene razine, a minister Aladrović kazao je kako to ne bi bio prvi puta da Vlada intervenira. Predsjednik HUP-a Damir Zorić ističe da cijene mogu rasti određen iznos, ali tristo posto je, dodaje, previše.

Poslodavci traže veći utjecaj države

Više države, a manje tržišta traže i poslodavci. "U nekim situacija država je na potezu. Zato imamo državu, ona tome služi", rekao je Zorić za Dnevnik Nove TV.

"Treba očuvati tu kupovnu moć građana da cijene ne divljaju i da građani imaju od kuda trošiti", smatra Sever.

Zamrzavati cijene ili smanjivati PDV? Ekonomski analitičar Damir Novotny bi nešto treće jer diranje u poreze ima negativne posljedice.

"Bilo kakva intervencija dovest će do novih neravnoteža. Smanjivanje PDV-a da bi se prebrodila energetska kriza je opasna za državne financije. I to je rupa u proračunu", tvrdi.

Iza nas je desetljeće jeftine energije.

"Energetski šokovi se događaju kada su cijene energenata niske", zaključio je Novotny.

A pred nama je deset godina rasta cijena energenata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene