Hrvatski bik Mozila korišten je za uzgoj cijele jedne nove generacije goveda. On je postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalca u povijesti. Posjetili smo vrbovečko stado iz kojeg je potekao ovaj "mister" među bikovima.

Galerija Farma bikova - 1 Farma bikova - 2 Bik Mozila +0 Bik Wings

Genotipizacija je uzimanje brisa iz uha da bi se saznalo od kakvog je tele materijala i ima li dobar genetski materijal.

"Onda vi vidite hoće li taj bik imati lagana telenja ili teška telenja, hoće li imati kvalitetno vime, čvrste noge", rekao je Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Hrvatske.

"To radimo preko Saveza da dobijemo što više dobrih bikova za našu populaciju krava i da ne ovisimo o uvozu sjemena iz drugih država. Prije nekoliko godina smo uzgojili smo bika Mozilu koji je završio u Njemačkoj i bika Wingsa koji je otišao u Centar za osjemenjivanje u Češku", dodao je Horvatić.

Nekoliko izuzetnih hrvatskih bikova sada je u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, otkud sjeme šalju tisućama junica po cijelom svijetu.

O pomoći koju uzgajivačima može pružiti Ministarstvo poljoprivrede, razgovarali smo s resornom ministricom Marijom Vučković.

"Svakako treba jačati uzgojna udruženja. Mi smo određena sredstva pojačali u posljednje dvije godine, no svjesna sam da to nije dovoljno", rekla je Vučković.

Sandra Krpan, ravnateljica Osnovne škole Milana Brozovića u Kastavu Od ponedjeljka online nastava u školama, ravnateljica OŠ u Kastvu: ''Sve se stigne ako smo međusobno solidarni''

Klinička bolnica Dubrava - 3 Respiratori u bolnicama počinju se kvariti: "Kada su se proizvodili nije bilo predviđeno da rade dan i noć, i tako tri mjeseca"

U Hrvatskoj imamo oko 135.000 muznih krava, a da bismo bili samodovoljni trebali bismo ih imati oko 250.000. Imamo 30 tisuća bikova, trebalo bi nam 70.000 te smo imali 70.000 uzgajivača, a sada imamo 5000.

"Ne možete plasirati muško tele, sad je cijena mesa pala, a za žensko tele ne dobijete poticaj", rekao je Horvatić.

I o poticajima smo razgovarali s ministricom.

"Ja sad ne bih komentirala kolika će potpora biti. Međutim, vrlo je važno reći da je ovo ministarstvo prepoznalo njihovu ideju za osnivanjem Središnjeg centra za stočarstvo", rekla je Vučković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju