Hrvatski brod obalne straže pomoći će u nadzoru mora i spašavanju ilegalnih imigranata koji se žele domoći europskoga tla. Naša ekipa obišla je brod koji se pridružuje velikoj međunarodnoj akciji.


Pripreme za veliki zadatak su počele. Ništa se ne prepušta slučaju. Provjerava se svaki djelić broda Andrija Mohorovičić.

Vezani članci Spašavanje dječaka iz bunara VIDEO Pogledajte spašavanje dječaka koji je upao u bunar i bio sa zmijama zatočen pet dana Slika nije dostupna STRAVIČNA TRAGEDIJA: Potonuo brod s 250 migranata, deseci mrtvih

'To je uobičajena akcija koju radi obalna straža od svog osnutka, zahtjevnije je u tome što ćemo biti dulje vrijeme na moru', rekao je Stipe Bilibrk, prvi dočasnik. Ovaj brod obalne straže vraćen je s nadzora ZERP-a kako bi dva mjeseca sudjelovao u humanitarnoj misiji u vodama Mediterana.

U akciji će krenuti tim od pedesetak ljudi u kojem će biti i liječnički tim, ali i borbeni spasioci. Ukoliko dođe do spašavanja imigranata, svi će biti prvo smješteni na palubi. Tu će im biti pružena sva potrebna pomoć. Nakon ukrcavanja svih osoba brod plovi prema luci. Spremni su na sve što ih čeka.

Hrvatska prihvatila 50 posto više azilanata od dosadašnjeg prosjeka

'Brod ima svoje naoružanje, ali dodatna sigurnosna procjena će pokazati ima li potrebe za ukrcaj dodatnog naoružanja', rekao je Ivo Raffanelli, zapovjednik obalne straže RH. 'Zadaća neće biti jednostavna. Očekujemo dosta izazova, ali mislim da smo sposobni i spremni za izvršenje te zadaće', rekao je Predrag Stipanović, zapovjednik HRM-a.

Brod star 44 godine bit će zadužen za nadzor i moguće spašavanje imigranata. Može primiti 250 do tristo ljudi. 'Brod je sudjelovao u okviru traganja i spašavanja po Jadranu i bilo je u obalnoj straži već jedna situacija 2012. Ispod Dubrovnika je bilo 66 imigranata i obalna straža odradila je taj posao', rekao je Stjepan Giljević, zapovjednik broda.

Dat će, kažu, sve od sebe da uspješno završe i ovu misiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju