U akciji su porezni inspektori Ministarstva financija. Za vrijeme turističke sezone okreće se i više novca, a poreznici najavljuju nultu toleranciju na neizdavanje računa.

Galerija


Počinje turistička sezona, a s njom na teren izlaze i porezni inspektori. Viši inspektor Nenad Benković i njegova ekipa s kojom smo proveli dan, od danas će pojačano nadzirati rad kafića, pekarnica, restorana, pa čak i taksista. Kontrolira se svaka kuna, uspoređuju iznosi u blagajni s onima na računima.

Pita li se poreznike oni prije svega nastupaju partnerski. Nulta tolerancija vrijedi jedino na neizdavanje računa.

''To je najteži porezni prekršaj. Vidimo već kod poreznika kod koji se ponavlja, kojima je prvi put itd.", kaže Benković.

Porezna uprava (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Porezna uprava kreće u novu akciju: Evo koga će ovaj put provjeravati

Frizerski salon (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Poreznici i carinici od danas u akciji: Ove djelatnosti bit će pod posebnim povećalom

Nadzor se, u pravilu, obavlja daleko od očiju gostiju. "Takve naputke i imamo, da što manje remetimo rad svih objekata", rekao je Branimir Tomljenović, viši inspektor, Odjel za fiskalizaciju.

Statistički gledano, porezni obveznici sve češće se drže propisa. Samo početkom lipnja, izdano je četiri milijuna računa više nego u istom razdoblju lani.

O akcijama poreznih inspektora razgovarali smo s Davorom Pernarom, glavnim poreznim inspektorom.

Koja su glavna opravdanja poreznih obveznika kada ih nađete u prekršaju?

Ima svakakvih situacija. Bili smo na jednoj terasi u jednom objektu gdje smo putem aplikacije pratili što se događa. Kad smo htjeli platiti račun, nismo ga dobili. Opravdanje tog voditelja bilo je: To je prvi, majke mi, ovaj dan. Rekli smo mu da apsolutno ništa nije kucao taj dan, da smo ga pratili cijelo vrijeme. Bio je zatečen, pa se priča okrenula.

Nedavno je bio slučaj u Osijeku kada su inspektori ušli u kafić i ondje obustavili rad. Treba li se to raditi?

Mislim da je to neki izolirani slučaj. Nisam ni čuo za njega. Mogu reći da u velikoj većini slučajeva obični ljudi ni ne primijete da je u tijeku porezni nadzor. To je naputak našeg središnjeg ureda.

Na meti su vam i pekare i taksisti. Kakva su iskustva s taksistima?

Ne bi ih izdvojio kao problematičnu skupinu. Kad imamo ciljanu akciju prema taksistima, ono što napravimo u deset minuta smo napravili. Oni odmah dalje javljaju radio vezama kolegama, tako da dalje nema smisla.

Smiju li oni koristiti paragon blokove ili je to prošlost?

To je prošlost. Samo fiskalna blagajna, osim u izvanrednim situacijama kada nema interneta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr