Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve piše u Statutu

Porezna uprava: Plaće europarlamentaraca podliježu i hrvatskim propisima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna uprava tvrdi da plaće hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu podliježu i hrvatskim poreznim propisima.

Porezna je uprava priopćenjem demantirala da plaće hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu neće biti oporezovane u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija od viška glava ne boli Curi vrijeme za povrat poreza: Pogledajte kome se najviše isplati prijaviti i kad stiže novac Ilustracija EP ODLUČIO Po hitnom postupku: Dvojica zastupnika povezanih s korupcijskim skandalom ostaju bez imuniteta

Primici, odnosno plaće koje hrvatski rezidenti, zastupnici u Europskom parlamentu ostvare po toj osnovi podliježu tuzemnim, hrvatskim poreznim propisima te to nije protivno pravnim normama Europske unije, izvijestili su danas iz Porezne uprave.

'Osim toga i druge države članice oporezuju plaće zastupnika u Europskom parlamentu, među njima i susjedna Republika Slovenija', ističu iz Porezne uprave.

>> Porezna uprava krši zakone EU: Hrvatska ne smije oporezivati plaće svojih EU zastupnika

U priopćenju se navodi kako Statut za zastupnike u Europskom parlamentu (Statute for Members of the European Parliament) uz ostalo uređuje i pitanje plaće i oporezivanja. Sukladno članku 9. stavku 1. toga Statuta zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo na primjerenu plaću radi očuvanja njihove nezavisnosti, te se ista, sukladno članku 12. stavku 1. Statuta, oporezuje u korist EU zajednica pod jednakim uvjetima koji su propisani člankom 13. Protokola o povlasticama i imunitetu zajednica, za dužnosnike i ostale službenike EU zajednica (Protocol on the Privileges and Immunities of the European Union).

Prema tom članku kod primjene poreza na dohodak, poreza na bogatstvo i poreza na nasljedstvo i kod primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između država članica EU, dužnosnici i ostali službenici EU koji samo zbog obavljanja svojih dužnosti u službi EU uspostave svoje prebivalište na teritoriju države članice različitoj od države u kojoj su na početku obavljanja svojih dužnosti u službi EU imali prebivalište (odnosno državi rezidentnosti za porezne svrhe), smatrat će se, u obje zemlje, da su zadržali svoju rezidentnost u potonjoj državi uz uvjet da je ista članica EU.

Prema članku 12. stavku 3. toga Statuta, propisano je da su neovisno o odredbi stavka 1. toga članka, države članice ovlaštene na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primijeniti nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje. Ovaj se članak primjenjuje i na prijelazne dodatke i starosne, invalidske i obiteljske mirovine, koji su također propisani tim Statutom.

Nadalje, u uvodnom obrazloženju navedenog Statuta, u točki 10. navodi se da budući su plaće i ostali dodaci isplaćeni iz općeg proračuna Europske unije, primjereno je da budu oporezivane porezom u korist Zajednice. Međutim, u točki 11. se navodi da zbog specifičnih okolnosti zastupnika, naročito zbog činjenice da oni nemaju obvezu trajno boraviti u bilo kojem mjestu rada Parlamenta i zbog njihove specifične povezanosti s državom u kojoj su izabrani, primjereno je omogućiti državi članici da primijeni odredbe nacionalnih poreznih propisa na plaće i ostale dodatke, objašnjavaju iz Porezne uprave.

Također napominju da je i na internet stranici Europskog parlamenta, koja je dostupna i na hrvatskom jeziku, u dijelu 'Plaće i naknade' navedeno da države članice također mogu zaračunavati nacionalni porez na tu plaću. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene