Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Porezna uprava krši zakone EU: Hrvatska ne smije oporezivati plaće svojih EU zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako se državna kasica ipak neće popunjavati s 40 posto plaće hrvatskih europarlamentaraca, kako je najavljivano iz Porezne uprave.

Podsjetimo, na usmeni upit zastupnika Europskog parlamenta Tonina Picule je li obavezan plaćati porez u Hrvatskoj na svoju europsku plaću, koju naši zastupnici dobivaju za politički rad u Bruxellesu i Strasbourgu, a koja se isplaćuje iz proračuna EU-a, iz Porezne je uprave stigao odgovor - 'da, oporezivat ćemo vas s 40 posto'. No, čini se kako ipak neće.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici - 5 Hoće li ih spasiti zastara? Porezna uprava objavila novu listu srama: Doznajte tko su glavne zvijezde Ilustracija Porezna uprava Objavljena lista poreznih dužnika: Državi duguju više od 1,3 milijarde eura

>>Hrvatski europarlamentarci

Naime, Porezna uprava bi trebala uzeti u obzir stav specijaliziranog briselskog eksperta kojeg su konzultirali s portala Euroreport.hr. Prema njegovu mišljenju, ta je odluka hrvatske Porezne uprave nezakonita, jer su plaće koje se isplaćuju iz europskog zajedničkog proračuna neoporezive u državama članicama.

Prema članku 13 europskog zakona 'dužnosnici i drugi u službi Zajednica bit će odgovorni za plaće i primanja koje im daje Zajednica, u skladu s uvjetima i prema postupku propisanom od strane Vijeća, a koji provodi Komisija. Oni će biti izuzeti od poreza na dnevnice, plaće i primanja od strane Zajednica u državama članicama.'

To se ne odnosi samo na zaposlene u Vijeću ili u Europskoj komisiji, nego sukladno članku 9. i na zastupnike u Europskom parlamentu. Dužnosnici i ostali službenici, te ostali koji primaju naknade i plaće za svoj u Vijeću, Komisiji i Europskom parlamentu, plaćaju europski porez od 12 posto, ali su izuzeti od plaćanja poreza u svojim zemlja, što se može vidjeti i na website.u EUR-Lex, gdje se nalaze i pročišćeni  tekstovi europskih zakona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene