Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše se diše

Voda se povlači u vrgoračkom kraju, stižu grijalice, a smislilo se i trajno rješenje za poplave. No rok za realizaciju je pet godina

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1
Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Vrgorcu - 1 Poplava u Vrgorcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr HGSS u Vrgorcu HGSS u Vrgorcu Foto: DNEVNIK.hr +0 Poplava u Vrgorcu - 2 Galerija 1/4 >>
Vrgoračko područje i dalje je pod vodom. No, situacija je mirna i voda se povlači dvostruko brže nego jučer.

Sve službe i dalje su na terenu i na raspolaganju građanima. Prevoze stanovnike na posao, nose im hranu, vodu, lijekove i potrepštine. Crveni križ danas je podijelio 45 toplih obroka. Županija je osigurala 200.000 kuna za plinske grijalice. Za sutra je u Vrgorcu najavljen sastanak oko dolaska vojske i sanacije područja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOKORIĆANI SE NE PREDAJU Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti" Slika nije dostupna ELEMENATARNA NEPOGODA Vrgorački kraj i dalje se bori s nezapamćenim poplavama, ministrica poljoprivrede obećava pomoć

"Već sutra ćemo imati tu jedan dio prohodan, za veća vozila defendere ili džipove, dok kroz 2-3 dana bi komunikacija ovim djelom do škole biti uspostavljena", kaže Mile Herceg, načelnik stožera civilne zaštite.

"Dvoumili smo se da li ići za nečim što će se događati iza povlačenja ili što je potrebno odmah, pa smo se dogovorili po redosljedu radnje, dakle idemo rješiti ljudima što odmah treba, a to su plinske grijalice", rekao je dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić.

Mještani optimistični

Voda danas otječe dva centimetra na sat. Radosna je to vijest za Anicu i Matu.

"Bit će bolje! Kad? Brzo", kaže Ankica Pervan.

Nadaju se da će se voda za nekoliko dana povući s kata kuće. Ali i osloboditi pristupni put.

"Ja mislim za 2-3 dana i preko mosta. Mislim da hoće jer je bura i brže otječe kad je vedro vrijeme", kaže Mate Pervan.

A do tada sve su službe na terenu.

"Danas je bila isporuka 45 obroka, voda, sve potrepštine, kruh, lijekovi", rekla je Tina Jelević, ravnateljica gradskog društva CK Vrgorac.

"Donose sve dobri ljudi, od Crvenog križa pa nadalje, iz sela i svih. Nismo gladni ni žedni, hvala Bogu imamo dosta vode", pozitivna je Ankica.

Gorska služba spašavanja je u već redovitim aktivnostima. Većinom prevoze ljude na posao.

"Dok se god ne uspostavi komunikacija s pristupnim putevima i dok se ne bude autima moglo do kuća mi smo tu", kaže Jadran Kapović, pročelnik za informiranje i analitiku HGSS.

Iako je poplava zimi posebno zahtjevna, naviknuli su i na gore.

"Ovdje je za razliku od nekih poplava poprilično toplo", dodaje Kapović.

Da toplo bude i mještanima, Splitsko- dalmatinska županija osigurala 200.000 kuna za plinske grijalice.

Radi se i na planu za trajno rješenje. Za tunel koji bi mogućnost ovakve poplave eliminirao potrebno je 115 milijuna kuna. Krajnji rok za projekt je pet godina, ali... "I novac i izvori financiranja i sama gradnja lakše je nego doći do dozvole. To su iskustva Hrvatske, imamo kompleksne propise zaštite okoliša", kaže Šošić.

"To se ne može riješiti za dan-dva. To je problem koji tišti ovo područje već desetljećima, no u pet godina sigurni smo da i ovaj problem možemo trajno razriješiti", kaže Tomislav Ćorić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ponovio je kako će biti proglašeno stanje elementarne nepogode za poplavljeno vrgoračko područje ali će se u dodatnim konzultacijama odrediti koji je najbolji termin za to. Po njegovim riječima, proglašenje elementarne nepogode ima smisla nakon potpunog povlačenja vode što se očekuje za desetak dana.

Podsjetio je da zakonski okvir kaže da od trenutka proglašenja prirodne nepogode teče rok od 15 dana za prijavu štete, a to bi, smatra, moglo ići na štetu građana koji su pogođeni nepogodom ako bi se već danas proglasila elementarna nepogoda. "Zato ćemo u koordinaciji s građanima dogovoriti kad je to najbolji termin", objasnio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.


 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene