Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Rončeviću

'MAN-ovi kamioni nisu ispunjavali tehničke uvjete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je nastavljeno suđenje zbog 'afere kamioni'.

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane i Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću na zagrebačkom Županijskom sudu saslušan je svjedok Damir Udovičić. Udovičić je bio direktor MAN-ove prodaje 2004. godine i danas je na suđenju izjavio da je prilikom natječaja za nabavu spornih kamiona MORH-a MAN ponudio 10 milijuna kuna jeftinije kamione, ali da oni nisu ispunjavali tehničke uvjete te da ga u USKOK-u nikad nisu pitali ništa o tome. Kaže kako je bez obzira na to vojna vozila ponudio jer je to pravo svakog ponuđaća te da je natječaj bio štur u tehničkim zahtjevima.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave

USKOK tereti optužene da su poništili taj natječaj i od tvrtke 'Eurokamioni' izravnom pogodbom kupili 39 vojnih kamiona marke Iveco za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je ponudio 'MAN Importer'. Obrana, pak, tvrdi da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali uvjetima natječaja, a to je na današnjoj raspravi potvrdio i Udovičić rekavši da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali uvjetima jer im je nosivost bila 4,3 tone, to jest manja od traženih pet tona.

>> Afera 'Kamioni': MORH nije niti kontaktirao MAN

Na prijedlog obrane prikazana je video snimka ispitivanja Udovičića u USKOK-u 18. rujna 2009. na kojoj se vidi da je tužitelj prekinuo svjedoka kad je počeo govoriti da njihovi kamioni ne udovoljavaju uvjetima, rekavši mu da su to 'tehnikalije'. Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović stavio je primjedbu na zapisnik s ispitivanja jer u njemu nema dijela u kojem svjedok govori da MAN ne udovoljava uvjetima. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić ustvrdila je da je u zapisnik ušlo sve što je bitno.

Svjedok Pavao Grom iz tvrtke 'Agrogrom' rekao da su na natječaju ponudili 39 mercedesovih vozila za 34 milijuna kuna i da je u cijenu bio uključen i PDV, no obrana je ustvrdila da svjedok laže i da PDV nije bio uključen. Svjedok Sebastijan Mojsović iz ureda Iveca potvrdio je da su njihovi kamioni imali nedostatke ali su oni, tvrdi, uklonjeni. Suđenje se nastavlja 18. veljače. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene