Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izuzeće sudskog vijeća zatražio je jedan od optuženih profesora, Srećko Jelinić, uz argument da sud nije odlučilo o njegovom zahtjevu da se suđenje iz Zagreba premjesti u Osijek.


Zbog zahtjeva za izuzećem sudskog vijeća ni u petak se na zagrebačkom Županijskom sudu nije odlučivalo o osnovanosti optužnice u jednom od krakova afere Indeks koji se odnosi na 'kupoprodaju' ispita na osječkom Pravnom fakultetu.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Donosimo prve privremene rezultate lokalnih izbora 2021. U kući našli tijelo starijeg muškarca i još jednog teško ozlijeđenog Strava u Osijeku: U kući pronađeno tijelo muškarca i teško ozlijeđeni 39-godišnjak

Izuzeće sudskog vijeća zatražio je jedan od optuženih profesora, Srećko Jelinić, uz argument da sud nije odlučilo o njegovom zahtjevu da se suđenje iz Zagreba premjesti u Osijek.

Taj je slučaj odlukom Vrhovnog suda ranije premješten iz Osijeka u Zagreb, jer je među optuženima, uz profesore prava bio i bivši dekan tog fakulteta Igor Bojanić. No, on je u međuvremenu priznao krivnju te je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju iznosi oko 90 tisuća kuna.

Prije Bojanićeve nagodbe u studenom prošle godine, s tužiteljstvom se ranije nagodio veći broj optuženih među kojima i bivši direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima. Profesori su po ispitu uglavnom dobivali po tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Poruka studenata čiji fakultet pretresa USKOK: 'Pozdravljamo rad državnih institucija'

Osim Jelinića koji je, među ostalim, uz sveučilišnu karijeru radio u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, među preostalih devet optuženika koji se nisu nagodili ostali su i profesori Vlado Belaj te Vjekoslav Puljak.

Prema pisanju medija usluge za svoju djecu studente najčešće su preko posrednika dogovarali roditelji. Studenti koji su kupili ispit dobili su naputak da na pismenom dijelu 'napišu bilo što' te da na usmene dolaze posljednji. Istragu na osječkom pravnom fakultetu Uskok je vodio od travnja do kraja 2013. a isprva je uhićeno pet profesora, jedan asistent, 12 posrednika i dvadesetak studenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook